A keksz az egyik legjobb vendégváró sütemény: előre elkészíthető, finom, szép, és akár saját készítésű gasztroajándékként is megállja a helyét. Húsvétkor is érdemes néhány finom keksszel készülni, biztos, hogy lesz helye a ropogós finomságoknak a sütiválasztékban.
Ha szép, húsvéti mintájú kekszeket szeretnénk gyártani, akkor formatartó kekszeket érdemes készíteni. Ezek azok a kekszek, amelyeknek a tésztáját ki tudjuk nyújtani, és melyekből különféle kekszkiszúró formákkal szabályos mintákat tudunk szaggatni úgy, hogy ezt a mintát a kekszek sütés közben is megtartják. Ha ilyen kekszet szeretnénk sütni, soha ne tegyünk a tésztájába sütőport. A sütőportól megemelkedik a tészta, és eltorzul a minta.
A tészta összeállításánál dolgozzunk gyorsan, és feltétlenül tegyük hűtőbe a masszát minimum fél órára. Ha sütipecséttel szeretnénk mintát nyomni a kekszre, akkor érdemes a szokásosnál kicsit vékonyabbra, kb. 2 mm-esre nyújtani a tésztát.
Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjünk neki a díszítésnek, ha már teljesen kihűltek a kekszek, és az első díszítés előtt nyomjunk pár próbamintát sütőpapírra, vagy akár egy tányérra, hogy lássuk, milyen erővel kell nyomni a tubust, hogy folytonos vonalat tudjunk vele rajzolni. Ha elkészültünk a mintával, hagyjuk megdermedni a cukormázat.

Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 25 dkg hideg vaj
A díszítéshez:
- Dr. Oetker Dekor Toll cukormáz – 4 színben
- Dr. Oetker Dekor Toll csokoládé- és karamellízű cukormáz – 4 ízben