nlc.hu
Gasztro
Ezt a receptet ki kell próbálnod! Csokis-kókuszos márványos kuglóf

Ezt a receptet ki kell próbálnod! Csokis-kókuszos márványos kuglóf

Már egy egyszerű márványos kuglóffal is bármikor beérnénk, hát még egy ilyen isteni csokis-kókuszos márványos kuglóffal!

A márványos kuglóf egy igazi békebeli süti, a kényeztető reggelik egyik kihagyhatatlan édessége. Ha egy bögre forró tej vagy kakaó is társul mellé, biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen indul a napunk.

A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható. A 19. században terjedt el igazán Németországban és Ausztriában – elsősorban a polgári családok körében –, majd Európa és a világ többi részén is egyre népszerűbb lett.

A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található “kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a “kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.

A márványos kuglóf vaníliás és kakaós tészta márványos keverékéből áll, de az “egyszínű” kuglóf éppúgy nagyon finom, ahogy a túrós és a különféle magvakkal és aszalványokkal gazdagított kuglófok is. A díszítésben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: meghinthetjük porcukorral, fahéjas porcukorral, de készülhet például fehér csokis bevonattal is, amit tovább díszíthetünk csokireszelékkel, díszítő cukrokkal.

 

Ezt a receptet ki kell próbálnod! Csokis-kókuszos márványos kuglóf

 

Hozzávalók 11 cm magas, 22 cm átmérőjű kuglófformához:

  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 2 db tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3,5 dl + 2 evőkanál tej
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez

A díszítéshez:

  • 1 db Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
  • 1-2 evőkanál kókuszreszelék

Kattints tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top