Ha már te is hangolódsz a húsvéti sonkára, és legszívesebben már most kalácsot ennél kaláccsal, akkor ez a kicsit húsvéti, kicsit tavaszi hangulatú hétvégi menü tetszeni fog. Csempésztünk már ide is egy kis tojást, egy kis kalácsot, és egy-két könnyű, viszonylag gyorsan elkészíthető fogást, hogy jól is lakjon a család, de legyen idő a húsvéti tojások festegetésére is. Ha a hétvégi menüt klasszikus húsvéti ételekből állítanád össze, akkor pedig érdemes körülnézni a húsvéti receptek között is.
Szendvics főtt sonkával és posírozott tojással
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 péksütemény vagy 4 szelet kenyér
- 4 szelet kötözött sonka
- 1 csomag rukkola, madárbegy vagy jég saláta
Elkészítés
A sonkát babérlevéllel megfőzzük, majd kihűtjük.
Posírozott tojás készítése: 3 l vizet felmelegítünk, ebbe 3 ek. ecetet teszünk. A tojásokat egyesével külön kis tálkákba felütjük. Ha forr a víz, kicsit visszább vesszük a hőfokot, majd egy kanállal örvényt csinálunk a vízbe. Ebbe óvatosan beleengedjük az egyik felütött tojást. Mire a víz lenyugszik, megáll, a tojássárgája köré úszik a fehérje és körbevonja. Amikor a tojás a víz felszínére úszik, el is készült. Szűrőlapáttal kiszedhetjük, lecsepegtethetjük. A tojás belseje krémesen lágy marad, és a külseje is lágy állagú.
A péksüteményt kettévágjuk, szórunk rá salátaleveleket, ráhelyezünk egy sonkaszeletet, és a tetejére tesszük a posírozott tojást.
Citromos raguleves
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1 karalábé
- ízlés szerint tárkony
- 35 dkg mirelit zöldborsó
- 1 citrom
- 1,5 dl tejszín
- 3 szál petrezselyem
- 3 sárgarépa
- frissen őrölt bors
- 3 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.
Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.
Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.
Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 2 retek
- 3 bögre alaplé
- 4 ek. mascarpone
- 1 karalábé
- 1 bögre gersli
- fél csokor medvehagyma
Elkészítés
Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.
Kávés panna cotta
Hozzávalók 4 darab 1,5 dl-es formához:
- 3 ek. cukor
- 2 dl tej
- 4 dl tejszín
- 4 lap zselatin
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Kávészirup:
- 3 ek. (melaszos) nádcukor
- 1 ek. instant kávé
- 1 lap zselatin
Elkészítés
Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat, majd forraljuk fel. Kapcsoljuk le alatta a gázt, vegyük ki belőle a vaníliarudat. Keverjük el benne a zselatinlapokat. Várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd alaposan keverjük össze, és öntsük poharakba. Tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
Közben készítsük el a kávészirupot. A cukrot forraljuk fel 2 dl vízzel, és gyöngyözve forraljuk mindaddig, amíg a felére sűrűsödik. Ekkor keverjük hozzá a kávéport, majd a lapzselatint.
Az egy óra leteltével a tejszínkrém sűrűsödni kezd, ekkor egy habzsák vagy fecskendő segítségével nyomjunk bele körkörös mozdulattal a kávékrémből. (Ha a kávékrém nagyon besűrűsödne, egy pillanatra tegyük vissza melegedni.) Tegyük vissza a hűtőbe, és 2-3 óráig hűtsük.
Baconos tojáskrémes kalács
Hozzávalók 12-16 szelethez:
- 40 dkg finomliszt + 10 dkg rétes liszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 2 (+ 1 a kenéshez) tojás
- 15 dkg bacon
- 2,5 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 8 dkg margarin
Töltelék:
- 2 ek. liszt
- ízlés szerint só
- 2-3 ek. tejföl
- 6-8 (főtt) tojás
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint mustár
Elkészítés
A margarint serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az aprított bacont, majd hagyjuk langyosra hűlni. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni.
A sót a liszthez keverjük, beletesszük a bacont (a zsiradékkal együtt), majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval kikeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról indulva, és megkenjük a felvert tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben 20 percig, végül pedig 160 °C-on 15-20 percig sütjük.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel