A húsvéti hímes tojások már elkészültek, fő a húsvéti sonka és sül a húsvéti kalács, már csak néhány húsvéti vendégváró falatkára van szükség, hogy minden vendégnek kedveskedhessünk valami finomsággal. Van köztük húsos, vega, sós, édes, kanalas és gombócos, keksz és fogpiszkálóra szúrt vendégváró falatka is.
Aszalt szilvás csirkefalatok
Hozzávalók 20-25 darabhoz:
- 1-2 csipet só
- sütéshez olaj
- 1,5 dl vörösbor
- 1 csipet őrölt bors
- 2 db szegfűszeg
- 30 dkg csirkemell
- 15 dkg aszalt szilva
Elkészítés
A vörösbort 5 percig forraljuk a szegfűszeggel, majd 15 percig áztatjuk benne az aszalt szilvákat. A csirkehúst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd hosszában félbevágjuk és felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsomagoljuk a szilvákat. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd serpenyőben olajon minden oldalát körbesütjük pár perc alatt.
Parmezános céklakanapé
Hozzávalók:
- 1 evőkanál mazsola
- csipet őrölt gyömbér
- maroknyi fenyőmag
- 1 csomag zabkeksz
- maroknyi madársaláta
- 2 db cékla
- pár szelet parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
1. A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és wokban megsütjük. Ehhez közepes lángon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, hozzáadjuk a céklát, a préselt fokhagymást, majd finoman megsózzuk. A céklát lefedjük, és addig pároljuk, amíg a cékla puha nem lesz.
2. Ha a cékla megpuhult, tegyük bele az aprító, adjuk hozzá a mazsolát, a tejfölt és a citromlevet, majd dolgozzuk össze.
3. A kész masszát tegyük a kekszre, majd hintsük meg parmezánnal, fenyőmaggal és madársalátával!
Sajtos falaták
Hozzávalók:
- ízlés szerint gyümölcs
- ízlés szerint sajt
Elkészítés
A világ legegyszerűbb partiétele a sajt és gyümölcs kombinációja. Keress színes felszúrókat, vágd egyformára a sajtot, és senki nem fogja azt gondolni, hogy nem profi készítette.
Cheddar sajtos, marhahúsos falatok
Hozzávalók 8 szelet kenyérhez:
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg (reszelt) cheddar sajt
- 2 szál újhagyma
- 8 szelet (ciabatta, francia kenyér) kenyér
- 40 dkg darált marhahús
- 1 evőkanál (szósz) chili paprika
- ízesítéshez őrölt bors
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
Elkészítés
A megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk, egy nagyobb serpenyőben a vajon megdinszteljük. Mikor megpuhult, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel, csomómentesen elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Ebbe kerül a felkarikázott újhagyma, és egy kevés vízzel felöntve puhára, krémesre főzzük a szószt. Végül belekeverjük a chili- és a worcestershire-szószt, és ha szükségesnek találjuk, tovább ízesítjük sóval és borssal.
A kenyérszeleteket vízszintesen és hosszanti irányban éles késsel beirdaljuk, így sakktáblaszerű kockákat kapunk. A krémes szószt úgy kenjük a kenyérre, hogy a nyílásokba is jusson, így a sütőben enyhén szétnyílnak a szeletek.
Végül megszórjuk a tetejét sajttal, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kisebb darabokra is vághatjuk a kenyeret, hogy azonnal bekapható falatokat kapjunk.
Ráksalátával töltött leveles tészta
A ráksaláta hozzávalói:
- csipet só
- csipet fehérbors
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 dl majonéz
- ízlés szerint méz
- 1 db citrom
- friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 50 dkg koktélrák
A leveles tésztából készített kosárkák hozzávalói:
- 1 db tojás
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés
A kosárkák elkészítése:
A leveles tésztából szaggassunk ki 5 cm átmérőjű köröket. Tegyünk félre néhány kört, a többi közepéből azonban vágjunk ki 4 cm átmérőjű köröket. A teli kör lesz a kosár alja, a többi a kosár fala. Ha megvannak a körök, helyezzük egymás mellé a teli köröket, kenjük meg őket a felvert tojással, majd helyezzük rájuk a \”lyukas\” köröket, azokat is kenjük meg tojással, és helyezzünk rá egy újabb réteget. Építkezzünk így addig, amíg 5 szintes nem lesz a kosárka. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 percig sütjük.
A ráksaláta elkészítése:
A rákot sós, citromos forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a préselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mézzel ízesítjük, és belekeverjük a rákot és a kisebb kockákra vágott sajtot.
Ha a saláta kihűlt, a kosárkákba tesszük! Egy-egy rákkal és petrezselyemmel díszítjük.
Egyszerű pogácsa sajtos meglepetéssel
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
- 3 csésze liszt
- 15 dkg füstölt sajt
- 2 ek. (szárított) élesztő
- 1 csésze víz
- 1/4 csésze olívaolaj
- 1/4 csésze vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db, kenésnek tojás
- 2 tk. só
- 2 ek. cukor
- 25 dkg (1*1 cm-es darabokra felvágva) sajt
Elkészítés
Az élesztőt a vízzel és a cukorral 10 perc alatt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a sóval és a fokhagymával elkevert liszthez, a vajjal és az olívaolajjal jól kidolgozzuk a tésztát, majd 60 percre meleg helyre tesszük.
1,5 centisre nyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogácsák közepébe 1-1 sajtkockát bújtatunk, majd kellően „eldugjuk”, nehogy a sülés során kifolyjon. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokra előmelegített sütőben 11-15 perc alatt készre sütjük.
Csokis-diós keksz
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- 16 dkg dió
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 mk. vanília aroma
Elkészítés
A diót ledaráljuk, félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós-csokis keksz
Hozzávalók 2 tepsire:
- 18 dkg liszt
- 1 db tojás
- 20 dkg vaj
- 16-18 dkg étcsokoládé
- 1 db narancs reszelt héja
- 5 dkg porcukor
- 18 dkg sótlan mogyoró
Elkészítés
1. A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk.
2. A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót, az étcsokit, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.)
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.
4. A tésztából lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és 10-12 percig sütjük.
A tetejére (ízlés szerint):
Ha teljesen kihűlt a tészta, megolvasztjuk a maradék 8-10 dkg étcsokoládét, és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
Citromos pohárkrém
Hozzávalók:
- 20 dkg tejföl
- 1 db citrom
- 3 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 20 dkg babapiskóta
- 1-2 db gránátalma
Elkészítés
1. A tejszínt felverjük, a porcukrot és a citrom héját és levét elkeverjük a tejföllel. Óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot is.
2. Előveszünk 3 db kb. 2 dl-es poharat és összeállítjuk az álmot. Alulra jön egy kis krém, rá pár darabka babapiskóta, rá megint krém, megint piskóta. Egészen a pohár tetejéig. Felül krémmel zárjuk a sort.
3. Hűtőben érleljük 2-3 órán át, tálaláskor megszórjuk gránátalmamagokkal például, de a málna sem lehet rossz, vagy egy kis reszelt csoki sem. Elvégre citromról beszélünk.
Kakaós (reform) kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 12 dkg méz
- 20 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg magozott datolya
- 15 dkg darált mandula
- 8-10 dkg narancslekvár
Elkészítés
A szárított datolya magját eltávolítjuk és egy késes aprítóba tesszük a darált mandulával, 15 dkg kókuszreszelékkel, a kakaóporral, az olívaolajjal és mézzel együtt. Krémesre aprítjuk a géppel, majd kanalanként hozzáadjuk a narancslekvárt. Annyit adjunk hozzá, amennyivel már jól formázható a massza. Ha kész, gombócokat formázunk belőle és natúran, vagy kókuszreszelékben meghempergetve tálaljuk.
Még több húsvéti recept!
- Itt a tökéletes húsvéti sonka titka
- 10 kalácsvariáció a húsvéti reggelihez
- Meggyes-kókuszos húsvéti kalács
- Húsvéti kalács naranccsal és pisztáciával