Gasztro

Bubist vagy menteset?

Egy jó barátnőd egy kis tereferére invitál munka után a közeli kávézóba. Időd nincs túl sok, éhes sem vagy, így amikor a pincér rákérdez, te csak vizet rendelsz. "Bubist vagy menteset?" – hangzik rögtön a következő kérdés. Te ilyenkor tudatosan választasz?

A legtöbben jól tudják, hogy a szervezet zavartalan működéséhez napi 2-3 liter folyadékot kell elfogyasztani. Az is eléggé közismert tény, hogy erre a célra a tiszta víz a legalkalmasabb, tehát a cukros vagy éppen alkoholtartalmú italok közel sem tudják ideálisan kielégíteni ezt a szükségletet. Viszont azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy az egészség szempontjából a szénsavas vagy a szénsavmentes víz megfelelőbb-e.

Bubist vagy menteset?
 

A természetes ásványok a fontosak

A víz esetében másodlagos kérdés a szénsavasság. Sokkal fontosabb, hogy a víz tiszta és természetes eredetű legyen – bár a sima csapvíz sem káros, de a tisztítási folyamatok során értékes elemek vesznek el belőle. Az ásványvizekben viszont – típustól függően persze – magas az ásványianyag-tartalom: leggyakrabban a kalcium, kálium, magnézium, nátrium, fluor, króm, jód, foszfor, vas, króm, mangán, cink, kobalt, réz, bór, szulfát, metabórsav és a hidrogén-karbonát található meg bennük. Így ezekkel a vizekkel a folyadékfogyasztás nem csupán a test hidratációját segíti, hanem olyan értékes anyagok bevitelével is, amelyek a sejtek, szövetek működését igen nagy mértékben befolyásolják.

Szénsavasság kontra egészség

Jogos kérdés, hogy akkor mégis miért kaphatók szénsavas és szénsavmentes ásványvizek is, ha nem számít a “bubisság”? Egyrészt azért, mert a természetben is így fordulnak elő: némelyik víz tartalmaz gázokat, mások nem. Másrészt pedig az emberek ízlése is különböző, van, aki így szereti, van, aki amúgy. Harmadrészt pedig van egészségügyi jelentősége is a dolognak, még ha nem is számottevően nagy. A szénsav egy gyenge sav, amely a szájba érkezve ingerli a nyálelválasztást, fokozza a nyálkahártya vérbőségét, a gyomorban pedig a gyomorsav termelődését serkentik. Az ilyen víz növeli az étvágyat és előkészíti az emésztőrendszert a táplálék befogadására. Tulajdonképpen egy pohár szénsavas víz felfogható a legegészségesebb aperitifként is.
Másrészt a szénsavas vizek növelik a vesék kiválasztó tevékenységét, a húgyutakat jobban átmossák és gátolják a kőképződést, valamint enyhe görcsoldó hatásuk is van.
Persze nemcsak oldják, hanem elő is idézhetnek görcsöket. Azonban ezek egészen más típusú görcsök: a szénsav ugyanis puffadást okozhat és kifejezetten kellemetlen tüneteket produkálhat azoknál, akik refluxban szenvednek. Ha folyton szénsavas vizet iszunk, az vezethet gyomorsavtúltengéshez vagy szélsőséges esetben csontritkuláshoz is, mert a szénsav kalciumot von el a csontoktól. Természetesen a szervezet savasságát is fokozza, így ha például lúgosító diétán vagyunk, mellőznünk kell a buborékos vizeket.
Ezek az alapvető különbségek két azonos fajtájú “bubis” és “mentes” víz között. Így már magad is megfontoltabban döntheted el, melyiket válaszd, ha a pincér rákérdez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top