Gasztro

Betett a fagy – oda az idei cseresznye-, eper- és almatermés

Az ország több gyümölcsösében okozott milliós nagyságrendű károkat a kedd hajnali fagy. A károk pontos mértékét a napokban tudják megállapítani, ugyanakkor az már most is látható, hogy több helyütt kell lemondani a cseresznye-, az eper-, az almatermésről.

Jelentős károkat okozott a kedd hajnali fagy az ország több gyümölcsösében. A hőmérők higanyszála -3, -4 fokot mutatott, ami már annyira hideg, hogy a virágba borult gyümölcsösökben óriási károkat okozzon. Hogy pontosan mekkorát, azt csak néhány nap múlva lehet pontosan felmérni, ugyanakkor az már most is elmondható, hogy százmilliós nagyságrendű terméskieséssel kell számolniuk a termelőknek.

Nyírbátor határában főként a cseresznye károsodott, de elfagyott az alma és a dió egy része is. Csökölyön az epertermesztők füstöléssel próbálták enyhíteni a fagykárokat. A légáram miatt ugyanakkor úgy tűnik, sajnos eredménytelenül. Az eper 90 százaléka elfagyott, talán a másodvirágzásban még bízhatnak.

Kecskeméten is próbálták növényeiket megvédeni a tulajdonosok. Vizes permetezéssel és meleg levegő befújással védték a szőlőt, az eljárással ugyanis jégburok keletkezik a virágokon, ami védelmet nyújthat. Úgy gondolják, az éjjeli -3 fokos hideg után legalább negyvenszázalékos fagykárral kell számolniuk.

Nógrádban a hungarikummá lett akác fagyott el, előfordulhat, hogy a méheket is át kell majd telepíteni. Hogy hol mekkora a fagykár, az csak a következő napokban derül ki. Szakértők szerint, ha idén kevés lesz a termés, akkor sem kell feltétlenül magasabb árakra számítani. Inkább arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt kell majd külföldről behozni – írja a Híradó.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top