Gasztro

Veszélyes tejpépet vontak ki a forgalomból

A 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép méreganyagot tartalmaz. Aki vett ebből termékből, azonnal vigye vissza az üzletbe.

Azonnali hatállyal megtiltotta a Nébih a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását. A termék “ochratoxin A” toxint tartalmaz. A kifogásolt tejpép egyszeri vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre – írja a nebih.hu. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az “ochratoxin A” a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő.

Mérgező tejpépet vontak ki a forgalomból

Bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top