Gasztro

Okostányérról ehetnek a gyerekek a közétkeztetésben

Új táplálkozási ajánlást tett közzé a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A 1987 óta forgalomban lévőt váltja ez fel.

Elkészült a legújabb magyar táplálkozási ajánlás a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségetől. A szemléltető diagram után az Okostányér nevet kapta az ajánlás, ami szerint naponta legalább egyszer kell fogyasztani teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket. Zöldséget négyszer, gyümölcsöt háromszor. Az is fontos, hogy lehetőleg legalább egyszer a zöldség vagy a gyümölcs legyen nyers – írja a Pécsma. A tej és tejtermék fogyasztása is fontos, minden nap kellene tejet inni és tejterméket enni. A dietetikusok szerint legalább heti egyszer együnk halat, és hetente egyszer belsőséget.

A pécsi közétkeztetésben már hosszú ideje hasonló elvek szerint állítják össze az étrendet. Páger Zsolt, a pécsi közétkeztetésért felelős Hungast üzletfejlesztési igazgatója a Pécsmának elmondta, hogy ugyan az Okostányér a laikusok számára számos újdonsággal bírhat, a közétkeztetésben azonban az ajánlás pontjai nem új keletűek. A közétkeztetési rendelet szerint a napi háromszori étkezés során két adag “gabonaalapú élelmiszert” kell biztosítani. Ebből egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie, tehát a Hungast megfelel az Okostányér irányelvének – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top