Batáta-lángos marhahússal
Hozzávalók (4 személyre)
• 80 dkg batáta (édesburgonya)
• 2 tojás
• 2 evőkanálnyi liszt
• 5 dkg parmezán sajt
• őrölt fekete bors
• 40 dkg bélszín
• 10 dkg zsenge rukkola
• 15 dkg lágy kecskesajt
• olaj (a sütéshez)
• olívaolaj
• citromlé
Elkészítés
Első lépésként meghámozzuk és megreszeljük a batátát, majd ezt követően a sajtot is lereszeljük. Ezután jön a tészta elkészítése: összekeverjük az édesburgonya-reszeléket a liszttel, a tojással és a sajttal, majd ízlés szerint beborsozzuk. Egy serpenyőben előre felforrósított olajba pár kanállal teszünk ebből a tésztából. Nyomkodjuk le laposra a tésztaadagokat egy kanállal vagy spatulával, és süssük mindkét oldalát 2 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz. Eztán kivesszük a serpenyőből, és sütőbe téve melegen tartjuk.
Következő lépésként a húst készítjük el: borsozzuk meg majd egy teflonserpenyőben süssük közepes lángon 3-4 percig. Tovább is tarthat a sütés, ha jobban átsülve szeretjük a húst. Miután ezzel megvagyunk, pár percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A tálaláskor a lángos tetejére szórjuk a rukkolát, erre pedig ráhelyezzük a kecskesajtot és végül hússzeleteket, majd az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.
Tojásos lángos
Hozzávalók
• 1 kg liszt
• 1 pohár tejföl
• 3 tojás
• 6 keményre főtt tojás
• 3 dkg vaj
• 4 dkg élesztő
• 3 dl tej
• 1 csomó metélőhagyma
• só
Elkészítés
Egy kevés cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a liszttel, sóval, vajjal, tojással és a maradék tejjel. A masszát néhány órára hűtőbe tesszük. Eközben a főtt tojásokat apróra vágjuk, és elkeverjük a tejfölben a metélőhagymával és és 2 evőkanál vajjal.
A lehűtött tésztából kiszakítunk egy maroknyit, tenyérrel laposra nyomkodjuk, és megkenjünk a tejfölös-tojásos masszával. Ezután félbehajtjuk, vizes kézzel kerekre formázzuk és kinyújtjuk, majd forró olajban mindkét oldalát kisütjük.