Alig van olyan család, ahol nincs cukorbeteg, laktóz- vagy gluténérzékeny, netán a vegán vagy a paleo diéta híve. Az igények erősödését mutatja, hogy az üzletek polcait ellepték az ilyen típusú élelmiszerek, éttermek, cukrászdák álltak rá kizárólag a paleo, a cukormentes-, a laktóz-, vagy akár a gluténmentes vevőkör kiszolgálására. “Persze a legtöbben inkább megfőznék otthon a mindennapi ételt, csakhogy kevés a jó recept, pláne az olyan, amely működik, amelyet dietetikus ellenőrzött, és így biztonsággal ehetik azok is, akiknek egy rossz falat komoly egészségügyi kockázatot jelenthet” – mondta Hegedűs Noémi, a Meglepetés magazin főszerkesztője.
Az ételérzékenység manapság már nem átok. Akik ezzel együtt élnek, gyakran úgy fogják fel, hogy lehetőséget kaptak egy gazdagabb ízvilág megismerésére, a kommersz ételek helyett több száz új ételt ehetnek, többet kísérletezhetnek, kreatívabban főzhetnek. A hagyományos receptújságok azonban nem tudják kielégíteni az ő igényeiket.
A Mentes Konyha négy közismert és közkedvelt gasztroszakember segítségével azoknak készült, akik nem ehetnek meg bármit. Az első lapszámban Steiner Kristóf vegán ételeket kínál, Vrábel Kriszta a 160 grammos szénhidrát diéta alapján állított össze menüsort, Szatmári (Főzelékes) Feri isteni húsételekkel örvendezteti meg az olvasókat, Sallay Fanni pedig desszertfronton kínál rengeteg finomságot.
Ízelítőül hoztunk is egy remek receptet a magazinból:
Mogyorós cake-pop
Hozzávalók:
- 180 g mogyoró
- csipet só
- 60 g xilit
- 20 g kókuszvaj
- 40 g mandulaliszt
- 100 g 80% feletti cukormentes étcsokoládé
- durvára vágott mogyoró a díszítéshez
- A mogyorót 150 fokon 10 percig pirítjuk, majd a xilittel és a sóval együtt ledaráljuk.
- Egy tálba tesszük az összes alapanyagot, és összegyúrjuk, majd kb. 15 grammos golyókat formázunk a masszából, és az elkészült golyókat a fagyasztóba tesszük.
- Miután megdermedtek, felolvasztjuk a csokoládét, a golyókba saslikpálcát szúrunk, és a csokiba mártjuk, végül sütőpapíros tányérra tesszük, és mogyoróval megszórjuk.
- Pár percre visszarakjuk a hűtőbe dermedni.
Tápanyagtartalom darabonként:
Energia: 112 kcal/ 468 kJ, fehérje: 3,4 g,
zsír: 8,1 g, szénhidrát: 5,6 g, rost: 0,7 g