Gasztro

1000 hektó bort foglalt le a NÉBIH

A NÉBIH 89 északi parti borászatot vizsgált a Balatonnál, miután 1000 hektónyi bort foglaltak le egy tapolcai borásznál.

Akadtak kisebb gondok is, például jelölési, higiéniai hibák, de ezért csak figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat. Az ellenőrzés-sorozatot a NÉBIH szervezte és koordinálta. 

Szinte minden rendben

A Balatoni Vihar elnevezésű akció során mintegy 300 000 hektoliter terméket vizsgáltak meg a szakemberek: nyomon követési hibát az ellenőrzött termékek 2%-ánál, 6740 hektoliternél találtak, a laboratóriumi vizsgálatok során pedig egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát. A Balaton-felvidéki borok tehát mind élelmiszer-biztonsági, mind minőségi szempontból megfelelőek.

Bárki lehet ellenőr

A NÉBIH Navigátor mobiltelefonos applikáció segítségével már a vásárlók maguk is bármikor borászati felügyelőkké válhatnak. Az alkalmazásban ugyanis a bor címkéjén található azonosítók valamelyikének megadásával ellenőrizhetik, hogy a termék rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, de további hasznos, vásárlást segítő információkat is olvashatnak az érdeklődők.

Ez egy videó a NÉBIH Balatoni Vihar akciójáról:

A közlemény teljes, hivatalos szövege itt olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top