Gasztro

Álhír terjed a HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancsokról

Az információnak nincs valóságalapja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosak.

A fertőzött vérrel fecskendezett narancsokról szóló álhírek tavaly év elején jelentek meg először. Az első verziók szerint egyiptomi piacokon találtak “c” vírussal fertőzött vért a narancsban. Majd a fordításokkal a származási ország kiegészült Líbiával és Algériával. A kapcsolt betegségeknél pedig jött a hepatitis C, majd a HIV-fertőzés – áll a hivatal közleményében.

Más élelmiszerek kapcsán is jelentek meg álhírek. A narancsos változatban a “hírhez” képet is mellékeltek, amelyen az a vérnarancsfajta látható, amelynek húsa csak foltokban pirosodik. A tisztifőorvosi hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján az ilyen szennyezett narancs nem is lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul. A savas közeg is kedvezőtlen a vírus számára. A külföldön tűvel megszúrt narancs pedig még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Az érdeklődőknek azt javasolja a Nébih, hogy tájékozódjanak hiteles szakmai oldalakon, és előzzék meg a pánikkeltést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top