A laktózérzékenység oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. Hazánkban a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén. A laktózintoleranciával élőknek megoldást nyújt – a legjobb természetes kalciumforrást – a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend. Ennek betartását az egyre szélesebb választékban kapható laktózmentes tej és tejtermékek segítik, ehhez most a társaságunk az új, laktózmentes mozzarelláival csatlakozik.
Cégünk olyan mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint 0,1 g /100 g. Fogyasztásával a tejcukorérzékenyek is teljes biztonságban élvezhetik az igazi mozzarellaízt.
TUDTA-E, HOGY
- a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően;
- a tejcukor bontása a vékonybélben történik, a laktáz enzim által;
- 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz;
- takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóztartalma;
- tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukortartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg;
- a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor (a cukorbetegeknél ezt be kell számítani);
- tejcukrot nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és gyógyszerek is.
A laktózérzékenységgel kapcsolatos információhoz és adatokhoz
a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének laktózintolerancia témájú hírlevele nyújtott segítséget: