Gasztro

Romlott bacont talált a Nébih

A Nébih szakemberei 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt terméket teszteltek. A laborvizsgálatok mellett az üzemeket is ellenőrizték. Több cég ellen indítottak hatósági eljárást, egy terméket pedig azonnal kivontak a forgalomból.

A Szupermenta legújabb terméktesztjén két hagyományos pácolású és tizenkét gyorspácolással előállított terméket vizsgált a Nébih. A mintavételek során tíz üzemben a bacon gyártási folyamatának ellenőrzését is elvégezték.

A Nébih munkatársai szúrópróba-szerűen négy előállító termékében azt is megvizsgálták, vajon megfelelően végezték-e a hagyományos füstölést. Az eredmények minden esetben megfelelőek  voltak. De megvizsgálták a csomagolóanyagok minőségét is, ugyanis azok nem megfelelően végzett csomagolás esetén kioldódhatnak, és az élelmiszerekbe kerülhetnek. Megnyugtató hír, hogy a bevizsgált valamennyi csomagolóanyagot biztonságosnak találták a szakemberek.

Ugyanakkor a jelölési előírásoknak csupán egyetlen baconminta felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel a tápértéktáblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Az egyik terméket a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak minősítették, ezért a hatóság azonnal megtiltotta a forgalomba hozatalát, és elrendelte visszahívását a kereskedelemből és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

A kedveltségi kóstoláson 13 baconszalonnát megsütve tesztelhettek szakértő és laikus vendégek, akik a termékeket ízük, állaguk, illatuk, színük és külső megjelenésük alapján pontozták. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje baconszalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

(Nébih)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top