Gasztro

Odalett az idei méztermés nagy része

A fagy a gyümölcsösök mellett az akácosokat sem kímélte. Az idei méztermés jó része odaveszhetett.

Az éppen virágzó magyarországi akácosok kétharmada károsodott a minapi fagy miatt – írja a  Magyar Hírlap.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Boross Péter a napilapnak elmondta: Somogy megyében az akácvirágok 80-90 százaléka odaveszett, súlyos károk keletkeztek Zala és Veszprém megye völgyeiben, Nógrádban csak a dombokon vészelte át a zord időjárást a növény. Az elnök hozzáfűzte: három hét múlva becsülhető meg, hogy milyen lesz az idei akáctermés.

A méhészek fő bevételi forrása a fogyasztók által igen kedvelt akácméz, ezt értékesítik a legjobb ár-érték arányban. A méhészek nagy része idén még nem pergetett mézet, holott egy átlagos évben ilyenkorra már 4-6 ezer tonna repce- és tavaszi virágtermés gyűlik össze.

Az unióban a negyedik-ötödik helyen állunk a méztermelésben. Az elnök szerint azonban a magyar mézexport jelenleg vegetál, a tavalyi akácméztermés fele a termelőkön ragadt az uniót elárasztó ázsiai, kínai, koreai vagy éppen vietnami, thaiföldi készítmények miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top