Gasztro

Rovarirtóval szennyezett paprikát talált a Nébih

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki az Egyiptomból származó étkezési paprikában a Nébih szakembereinek laboratóriumi vizsgálata. A paprika forgalmazását betiltották.

A kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyét ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A 60 kg mennyiségű, Egyiptomból származó étkezési paprikában a Nébih laboratóriumában a megengedettnél nagyobb mennyiségben találtak rovarölő hatású növényvédőszer-maradékot. A kimutatott növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel ellen védi a növényeket.

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, amely során a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzik. A vizsgálatokkal céljuk, hogy a növényvédőszerekkel kezelt esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatokat kiszűrjék. Az egyiptomi paprika szennyezettségét is ezen vizsgálati rendszer részeként tárták fel a szakemberek.

A szennyezett paprika visszahívása és megsemmisítése egyelőre folyamatban van.

(nébih)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top