Ha még nem találtad ki, mi legyen a hétvégi menü, akkor adunk egy tippet: rendezz a hétvégén vega napokat, és próbáljátok ki, milyen húsmentes hétvégi menüt készíteni.
Epres-málnás smoothie bowl
Hozzávalók 2 nagy tálhoz:
- 2 db érett, hűtőben tárolt banán
- 2-3 kk. juharszirup vagy méz
- 5-6 db eper
- 250 ml epres vagy málnás joghurt
- ha van, 1 kk. barna kölesliszt
- 1 kk. zabkorpa vagy lenmag őrlemény
Elkészítés
Dobjuk turmixba a smoothie hozzávalóit: a banánt, a joghurtot, az epret, a juharszirupot, a barna köles lisztet, és a lenmag őrleményt. Keverjük össze.
Feltétnek:
eperszelet, vagy málna, chia mag, szeletelt mandula, búzakorpa
Rukkolás gombakrémleves pirított dióval
Hozzávalók 2 főre:
- fél táskanál só
- 35 dkg csiperke gomba
- ízlés szerint szerecsendió
- 6 dl alaplé
- 2-3 evőkanál dió
- pár gerezd citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- pár csipet őrölt bors
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 marék rukkola
Elkészítés
A vajat összeolvasztjuk az olívaolajjal és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a gombát, és pár percig együtt pároljuk. Ezután felengedjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Belecsepegtetjük a citromlevet, ráreszelünk egy késhegynyi szerecsendiót, és sózzuk is, ha kell. A rukkolát aprítsuk össze, és tegyük egy olyan edénybe, amiben turmixolhatjuk. Adjunk hozzá egy ek. diót, 2-3 ek. olajat, majd pürésítsük. A felét adjuk a leveshez, és turmixoljuk krémesre. Tálaláskor a maradék dióval és pár csepp rukkolás olajjal ízesítsük.
Túrós-spenótos lepény
Hozzávalók a lepény tésztájához:
- 20 dkg liszt
- csipetnyi só
- csipetnyi bors
- 10 dkg vaj
- 4-5 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a spenótos-túrós töltelékhez:
- só
- 150 g túró
- 2 db tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- bors
- szerecsendió
- 1 dl főzőtejszín
- 10 dkg reszelt mozzarella
- 250 g mirelit spenótpüré
Elkészítés
A mirelit spenótot olvaszd fel. A liszthez add hozzá a nagyobb darabokra tördelt kemény vajat, és kézzel gyúrd össze morzsás állagúra. Fűszerezd csipetnyi sóval, borssal. Egy-két evőkanál hideg víz hozzáadásával gyúrd össze nagyobb gombóccá, majd nyújtsd ki kerek lepénnyé, hogy a tálkát kibélelhesd vele. Egy kerek formájú jénai tál alját és oldalát kend ki vajjal és liszttel, és béleld ki a tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Villával szurkáld meg néhány helyen, és meleg sütőbe téve süsd elő 10 percig.
Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát és add hozzá a felengedett spenótot. Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Párold néhány percig, majd tedd félre a tűzről. Amikor kihűl, keverd hozzá a túrót, add hozzá a tojásokat és egy kevés főzőtejszínt. Ha szükséges, ízesítsd ismét sóval, borssal, szerecsendióval. Szórd meg a reszelt sajt felével. Keverd át, és öntsd ezt a spenótos-túrós masszát az elősütött tésztára. Előmelegített sütőben süsd 30 percig. Ekkor szórd meg a maradék reszelt sajttal, és tedd vissza még addig sülni, amíg a sajt a tetején egy kissé rápirul. Önállóan és köretnek egyaránt finom, melegen vagy hidegen tálalva.
Epres-rebarbarás pite ropogós morzsával
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 8 dkg cukor
- 30 dkg eper
- 1 púpos ek. étkezési keményítő
- 40 dkg rebarbara
Hozzávalók a morzsához:
- 6 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 6 dkg vaj
- 6 dkg zabpehely
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.
A rebarbarát és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. A rebarbarát a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.
A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.
Grillezett patisszonos tészta csicseriborsóval, mángolddal
Hozzávalók 4 személyre::
- ízlés szerint só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 0,5 dl olívaolaj
- fél db citrom leve
- 20 dkg (vagy mángold) spenótlevél
- 25 dkg csicseriborsó konzerv
- 40 dkg szélesmetélt
- 50 dkg patisszon
Elkészítés
A hámozott patisszont kockázzuk fel, tapadásmentes serpenyőben az olívaolajon, nagy lángon grillezzük ropogósra. Adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett mángoldot, a lecsöpögtetett csicseriborsót, az aprított fokhagymát. Sózzuk, bőven borsozzuk. Rázogatva fonnyasszuk meg a mángoldot. Frissen facsart citromlével tegyük pikánsabbá. A tésztát főzzük ki lobogó sós vízben, szűrjük le, keverjük el a zöldségraguval, és azonnal tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel