A lisztmentes édességek nagyágyúi a különféle pohárkrémek, habok, de ide tartozik az olasz panna cotta vagy a macaron is. Melléjük pedig felsorakozik most 5 újabb süti is, amivel tényleg minden édesszájú gond nélkül veszi a lisztmentes akadályt.
Epres-almás crumble
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg alma
- 15-20 dkg eper
- fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 evőkanál kukoricakeményítő (nem nagy gond, ha kihagyod)
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg apró szemű zabpehely
1. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk (kb. 1×1-es kockákra), az epret kicsumázzuk és szintén feldaraboljuk.
2. A gyümölcsöket egy kb. 20 cm átmérőjű sütőtálba tesszük, meghintjük 1-2 evőkanál cukorral, a kukoricakeményítővel, ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét és összeforgatjuk.
3. A vajat felkockázzuk, a mandulát összekeverjük a maradék cukorral és a zabpehellyel, és aztán összemorzsoljuk a vajjal.
4. A morzsát a gyümölcsökre szórjuk, kanalazzuk és 190 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
Langyosan a legjobb!!
Lisztmentes brownie diákcsemegével
Hozzávalók 30×25 cm-es tepsihez:
- 20 dkg cukor
- 5 db tojás
- 15 dkg vaj
- 35 dkg étcsokoládé
- 2,5 dkg tejszín
- 15 dkg diákcsemege
A vajat vagy margarint mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd belekeverjük a csokoládét, simára dolgozzuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, majd beleöntjük a vajas/margarinos csokoládét (ha megszilárdult, újra megmelegítjük, hogy folyós legyen). Hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük. (A massza összeesik, ez nem baj.) Egy 30×25 cm-es tepsi oldalát kivajazzuk, alul sütőpapírral kibéleljük, ebbe öntjük a masszát. A tetejét simára húzzuk, megszórjuk a kissé összedarabolt diákcsemegével. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Ekkor a teteje repedezett lesz, a belseje kissé puha. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal vagy csokoládéöntettel.
Lisztmentes csokis keksz
Hozzávalók:
- 3/4 csésze kakaópor
- 3 csésze porcukor
- 1 tk kukoricakeményítő
- 1/2 tk kávépor
- 1 tk só
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 2 db tojásfehérje
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csésze apróra vágott csokoládé
- 18 db pillecukor
A kakaóport, a porcukrot, a fahéjt, a sót, a keményítőt és a kávéport keverjük össze. Egy másik edényben a tojásokat a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásokhoz. Ne aggódjunk, olyan lesz az állaga, mintha nem lenne benne elég nedvesség, de sütésnél a cukor megolvad és a végeredmény nem lesz száraz. Ha megvagyunk, óvatosan keverjük hozzá az apróra vágott csokoládét. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi darabokat, majd kicsit lapítsuk szét őket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, majd tegyünk mindegyik tetejére egy pillecukrot, ezután tegyük vissza a sütőbe újabb 6 percre. Ha kész, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük ki a tepsiből.
Tipp: A tetejére szórhatunk reszelt csokit.
Meggyes, csokiöntetes pavlova
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 1 kk. étkezési keményítő (lisztérzékenyek itt nézhetik meg, melyik gluténmentes)
- 1 mk. ecet
A meggyszószhoz:
- 30 dkg magozott meggybefőtt
- 5 dkg cukor
- 150 ml habtejszín
A csokimázhoz:
- 15 dkg vaj
- 3 kk. keserű kakaópor
- 10 dkg cukor
1. Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra.
2. Óvatosan válasszuk ketté a tojásfehérjéket a sárgájától. Ha sárgájából egy kevés is belefolyik, már nem lehet olyan keményre felverni. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet (ez utóbbi szerintem elhagyható). Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának.
3. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire és kanállal kenjünk a masszából 6-8 centis halmokat. (kb. 4 darab lesz ennyi tojásból). Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni is a mini pavlovákat.
4. A kimagozott meggyet kevés cukorral és egy deci befőttlével forraljuk fel, majd lekvárszerűen sűrítsük be.
5. A csokimázhoz tegyük egy lábosba a hozzávalókat és főzzük addig, amíg a vaj és a cukor felolvad. Hagyjuk teljesen kihűlni.
6. A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
7. Közvetlenül szervírozás előtt állítsuk össze: tegyük tányérra a mini pavlovákat, locsoljuk meg csokiöntettel, kanalazzunk rá kevés tejszínhabot, majd a meggyet.
Narancsos mandulatorta
Hozzávalók:
- 2 db nagy, kezeletlen héjú narancs
- 25 dkg mandulaliszt vagy nagyon finomra darált mandula
- 25 dkg cukor
- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
- 6 db tojás
- 3/4 csésze baracklekvár
- 2 ek víz
A narancsokat 1,5-2 órán keresztül főzzük vízben. Fontos, hogy a főzés során végig ellepje a narancsokat a főzővíz, így ha elpárologna, pótoljuk. Ha megvagyunk, hagyjuk őket kihűlni. Vágjuk félbe, az esetleges magokat szedjük ki, majd késes aprítóban pépesítsük. A mandulalisztet keverjük össze a szódabikarbónával. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével. A fehérjét verjük keményre a cukor másik felével. A narancsot adjuk a sárgájához, majd keverjük el a mandulaliszttel. Ha megvagyunk, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét. Öntsük 22 centi átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába a masszát. 170 fokos sütőben nagyjából egy órán át sütjük. Közben a baracklekvárt összeforraljuk a vízzel. Ha a torta kész, még melegen rákenjük a mázat.
Még több lisztmentes recept az NLCafén:
- Lisztmentes sajtos rágcsa
- Lisztmentes brownie, aminek nem lehet ellenállni
- 15 lisztmentes süti