Egyelőre csak az ízekkel és színekkel operálunk, az igazi nyári hétvégi menüvel még kicsit kivárunk, de reméljük, hogy jövő héten már tényleg ráállhatunk a bográcsozós-grillezős-fagyizós hétvégi menükre is.
Görögsaláta-rántotta
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 2 ek. olívaolaj
- 2 fej lila hagyma
- 8-10 db koktélparadicsom vagy 3-4 db paradicsom
- ízlés szerint kb. 5-10 dkg feta
- maroknyi magozott fekete olívabogyó
Elkészítés
1. A lila hagymát meghámozzuk és cikkekre vágjuk, a paradicsomot feldaraboljuk (koktélparadicsom esetén csak félbevágjuk). A tojásokat pici sóval felverjük egy tálban.
2. Az olívaolajat felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a hagymacikkeket és 4-5 percig sütjük, míg a széle barnulni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és az olívabogyót is, és 2-3 percig sütjük.
3. Beleöntjük a felvert tojást és megsütjük – annyira, amennyire a rántottát szoktuk – ízlés szerint, ki hogy szereti. A végén belemorzsoljuk a fetát is, és így tálaljuk friss kenyérrel.
A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.
Spárgakrémleves füstöltlazac-csíkokkal
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál (lehet ételízesítő is) só
- 1,5-2 dl főzőtejszín
- 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős krémsajt
- 4 szelet füstölt lazac
- 1 mokkáskanál fehérbors
- 50 dkg spárga
Elkészítés
A spárgát, miután vékony külső hártyáját lefejtettük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A fejét – jó ujjnyit rajtahagyva a száráról – levágjuk, a többit földaraboljuk. Kb. 1,5 liternyi vizet a sóval, a borssal és a cukorral ízesítve felforralunk. A spárgafejeket belerakjuk, közepes lángon 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk. Ezután a feldarabolt spárgaszárat szórjuk a vízbe, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatesszük, kevergetve megforrósítjuk, közben a sajtot és a tejszínt is hozzáadjuk. Tálaláskor a spárgafejeket a levesbe visszarakjuk. A tányérokba szedett levest csíkokra vágott füstölt lazaccal díszítjük.
Tőkehal olívás paradicsommártásban
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom
- 1 db citrom
- csipet rozmaring
- 4 szelet tőkehalfilé
- 170 g fekete olajbogyó
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra!
Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet rozmaringot, forraljuk fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót!
A halakat a bőrös felükkel lefelé helyezzük egy hőálló edénybe, kanalazzuk rá a paradicsommártást, tegyük bele a citromszeleteket, majd süssük 15 percen át.
A tálból tálaljuk, rozmaringgal díszítsük!
Epres kevert
Hozzávalók:
- 1,5 bögre (kristály) cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1,5 bögre 2,8 %-os tej
- a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
- fél bögre étolaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- ízlés szerint eper
- 3 bögre fehér finomliszt
Elkészítés
Ami kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe.
A bögre 2,5 dl-es.
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Áfonyás-balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók 2 főre:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. méz
- 10 dkg áfonya
- 12 dkg félkemény kecskesajt
- 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
Elkészítés
A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.
Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel.
A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel