Epres csokitorta
Hozzávalók a tortalapokhoz:
- 4 db tojás
- 8 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 tasak sütőpor
- 12 dkg búzaliszt
a csokiglazúrhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál cukor
a tetejére és a belsejébe:
- 10 dkg eper
- néhány evőkanál (eper) lekvár
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát (vagy 1 db magas falút).
2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral és a puha vajjal.
3. A cukros-vajas tojássárgákhoz hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd ha kikevertük, óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal.
4. A masszát a sütőformákba öntjük és 20-25 percig sütjük. (Ha egyben sütjük, akkor tovább kell sütni!) Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
5. Közben elkészítjük a csokiglazúrt: A tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
6. Ha a sütemény kihűlt, akkor (ha egyben sütöttük, félbevágjuk) összeállítjuk a tortát: Az alsó lapot tányérra helyezzük, megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik lapot és bevonjuk a csokiglazúrral. Hűtőben hagyjuk dermedni.
7. Friss eperrel és száraz serpenyőben pirított mandulával tálaljuk.
További isteni epres receptek az NLCafén:
- Befőzés: így készíts házi eperszörpöt
- Egyszerű epres receptek
- 3 epres édesség