6 gluténmentes liszt, amit érdemes kipróbálni

Lupui Iza / 160 gramm | 2016. Május 25.
Egyre több gluténmentes liszt kapható már Magyarországon is, csak sokszor azt nem tudjuk, hogy melyik miért és mire jó pontosan. Most ebben segítünk.

Gluténmentes diétát követők legismertebb lisztjei: a rizsliszt, a kukoricaliszt, valamint a burgonya- és a kukoricakeményítő. Ezek mindegyikének elenyésző a rosttartalma, glikémiás indexük viszont magas, ami azt jelenti, hogy fogyasztásuk után gyorsan felszívódnak, megemelik a vércukorszintet, ezért jobb őket elkerülni, mert nemcsak hamarabb leszünk tőlük éhesek, még ártunk is magunknak. Gyakori fogyasztásuk ugyanis inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet, amely később cukorbetegséggé alakulhat.

 

Egészségünk megőrzése érdekében érdemes beillesztenünk a rostban gazdag, gluténmentes liszteket az étrendünkbe. A legjobb, ha a gyors felszívódásúakat csak állagjavítás céljából választjuk, maximum 30%-os arányban és további összetevőként lassú felszívódású, rostdús liszteket használunk. Sőt, a rizsliszt, a kukoricaliszt és a keményítők teljes egészében elhagyhatók, nélkülük is ízletes kenyereket, süteményeket készíthetünk.

Most hat ilyen gluténmentes lisztet mutatunk be, és bár magukban is használhatók, a felhasználás során érdemes kevernünk a liszteket egymással vagy maglisztekkel, mert jobb állagú tésztát kapunk, így a végeredménnyel is maradéktalanul elégedettek lehetünk. 

Kölesliszt: az emberiség legrégebb óta termesztett gabonájaként ismert, magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Kenyerek és sütemények legnépszerűbb alapanyaga.

Szénhidráttartalma: 73 g/100 g

Rosttartalma: 8,5 g/100 g

 

Cirokliszt: kissé édeskés ízű liszt, kiváló alapja az édes süteményeknek, gluténmentes kenyereknek, péksüteményeknek, pizzának.

Szénhidráttartalma: 77,5 g/100 g

Rosttartalma: 6,3 g/100 g

 

Barna rizsliszt: kenyér és sütemény készítéséhez, panírozáshoz, főzelékek sűrítésére is alkalmas liszt.

Szénhidráttartalma: 76 g/100 g

Rosttartalma: 4,6 g/100 g

 

Hajdinaliszt: jellegzetes, kissé diós ízű liszt.

Szénhidráttartalma: 71 g/100 g

Rosttartalma: 10 g/100 g

 

Zabliszt: szinte bármilyen pékárut, palacsintát, kekszet, lepényt süthetünk belőle, de sűrítésre is kiváló.

Szénhidráttartalma: 55 g/100 g

Rosttartalma: 10,6 g/100 g

 

Amarántliszt: szintén magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú liszt, különösen a vas- és kalciumtartalma kimagasló. Kekszek, teasütemények, linzerek készítésénél jusson eszünkbe.

Szénhidráttartalma: 55 g/100 g

Rosttartalma: 6,7 g/100 g

 

A gluténmentes lisztek mellé gyakran használok útifűmaghéjat. Amellett, hogy nem lesz tőle fojtós, száraz a tészta, rosttartalma is kiugróan magas, 66,7 g/100 g. 

Kipróbált gluténmentes és 160 grammos diétába passzoló receptek a 160 gramm blogon olvashatók.

További gluténmentes receptek az NLCafén:

Exit mobile version