nlc.hu
Gasztro

Mentes bejglik idén karácsonykor

Bejgli kilója 33 ezer forintért? Találd ki, mennyiért kaphatunk „mentes” bejgliket idén karácsonykor!

Olyan áron találtunk „mentes" bejgliket, hogy kétszer is meggondoljuk, kerüljön-e az asztalra glutén-, tojás-, tej-, tejtermék- és cukormentes bejgli.

Többféle okból kereshet valaki úgynevezett „mentes” süteményeket. Az ételallergiák és -intoleranciák gyakran kéz a kézben járnak, egyes érzékenységek pedig keresztallergiákat is okozhatnak. Önmagában is kihívás, ha valaki glutén-, laktóz- vagy cukormentes diétát folytat a család, de egyre több a vegán is – akik nem egészségügyi, hanem elvi, etikai okokból nem fogyasztanak állati eredetű termékeket.

Ha ilyen igény merül fel, nehezítő tényező, hogy a liszt, tojás, cukor, tej alapvető hozzávaló az édességekben. Az újkori igényre egyre felkészültebben reagálnak ugyanakkor az élelmiszergyártók és a cukrászdák is, ezért szétnéztünk a kínálatukban.

A „mentes” bejglik kilónkénti ára körülbelül 8000 forintnál indul,

a Jókenyérnél közel 8000 forint, az ALL IN paleo-vegán bejglijének kilója kerekítve 9000 forint, a Tibidabo gluténmentes bejglijének kilója már 10 ezer forint (9975 Ft).

Míg az ALL IN mentes bejglijének lisztje mandulából, kókuszból és kölesből készül, a Tibidabo köleslisztből, bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt és tápiókaliszt keverékéből dolgozik.

Diós bejgli

A mentes bejglik sokszor laposabbak / Fotó: kleiness, Getty Images

A kilónként 28 ezer és 33 ezer forintos bejgliár

A magyar Csinta nyers vegán bejglije már egy másik ligában játszik. A karácsonyi sütemény kilónkénti ára 27.950 forint. Hogy mi tartalmaz a cukor, glutén, tojás, szója, tej és tejtermék nélkül készült, úgynevezett „mindenmentes” édesség?

Az összetevői alma, dió, tahini (szezámmagpaszta), agavé szirup, gyömbér, citromlé és fűszerek. Tény, hogy nem E-betűs számokkal van tele az összetevők listáján, hanem csupa igazi hozzávalóból sütik.

A pécsi NaTuri nyers vegán, „mindenmentes” bejglijének ára még ennél is tovább lő. A 150 grammos bejglijük 4990 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy a kilónkénti ára 33 ezer forint körül alakul. Mint mondják, „egyedi karácsonyi bejglink glutén-, cukor-, laktóz-, tej-, tojás-, szója- és élesztőmentesen készül, csak darabolással, turmixolással és hűtéssel, így a gyümölcsökben lévő ízek, színek és a gyümölcsök beltartalma sem sérül. A tésztája a bejglinek egy aszalt gyümölcslap, ebbe tekerjük be a különleges mákos/dió/gesztenyés tölteléket”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top