A mákos kalács nálatok is kedvenc a tél elmúltával is? Vannak olyan sütemények, amelyekre nem hat az évszakok változása, ilyen például a mákos bejgli, avagy a mákos kalács. A két sütemény alapjaiban hasonló, mégis fontos eltérésekkel készítjük őket, és az eredmény is más lesz. Kinek melyik ízlik jobban.
Egyszerűen úgy különböztetjük meg őket, hogy a bejgliben mindig több (rengeteg!) a töltelék, míg a mákos kalács tésztáját kevésbé nyújtjuk ki, és az elkészült süteményben is vastagabb a tésztaréteg. A legfontosabb azonban, hogy a bejgli alapja az úgynevezett pozsonyi tészta, amiben nem futtatjuk fel az élesztőt. Ez a vajas tészta morzsalékos, linzerszerűbb. A kalács tésztája ellenben hagyományos kelt tészta, ami vaj nélkül készül – puha és foszlós.
Ha kalács, hát kalács, dolgozzon az élesztő, dolgozzon a glutén, nyúljanak azok a sikérszálak, és keljen meg a tésztánk. A kalács az kalács, dagasztjuk, kelesztjük, és ez esetben meg is töltjük. Mégpedig mákkal és még valamivel.
A legfinomabb mákos töltelék
A közismerten legfinomabb máktölteléket bizony egy gyümölcs gazdagítja. Egy itthon is megtermő, lédús bogyós gyümölcs: a meggy. Ha belegondolunk, a leggszaftosabb, legízesebb rétesek egyike is a meggyes-mákos, és a meggyes-mákos palacsinta vagy a meggyes-mákos aranygaluska is afféle magyar csúcsédességek. A mák töménységét lazítja a meggy, és a gyümölcs pezsgő savassága frissességet ad az ízeknek.
A magyar meggynek hamarosan itt lesz az ideje, úgyhogy készüljünk fel, a mák és a meggy ugyanis majdhogynem olyanok, mint a borsó meg a héja, a sör meg a virsli, a spenót és a tükörtojás. Egymás legjobb barátai, a meggyszezon pedig hamarosan beköszönt. A mazsolával bajlódjunk télen, most már végre itt a friss gyümölcsök ideje.
Nyári mákos kalács recept
A kelesztéstől ne ijedjünk meg, szép időben, a melegben hamar megvan. A meggytől pedig könnyebb, finomabb lesz a kalács, kevésbé fojtós a tömény máktól.

Mákos kalács (fotó: Emanuel David / 500 px
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- fél kg liszt
- 2 evőkanál cukor
- fél kocka friss vagy fél csomag instant élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- csipet só
A töltelékhez
- 60 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 30 dkg magozott meggy
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot és elmorzsoljuk benne a zsiradékot, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a felfutott élesztőt és jól összedagaszjuk, majd fél órán át pihentetjük letakarva.
- Addig elkészítjük a tölteléket: először a kimagozott meggyet rottyantjuk fel a cukorral egy fazékban, majd beletesszük a mákot és felfőzzük. A végén belereszeljük a citromhéjat is.
- Most két darabra osztjuk a tésztát, az egyiket kinyújtjuk egy kb. 30×30 cm-es négyzetre, megkenjük a mákos töltelék felével, kétoldalt behajtunk a tésztából egy-egy centimétert, és alulról felfelé feltekerjük. Ugyanezt megcsináljuk a tészta másik felével is, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, egymástól tisztes távolságra.
- Most kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, és amíg felmelegszik, letakarva pihentetjük a tésztát.
- Ilyenkor nyáron én nem igazán szoktam érezni a késztetést, hogy márványos legyen a héja, megelégszem a sima kalács külsővel, így egyszerűen megkenem tojással, jól megszurkálom fogpiszkálóval, de úgy, hogy átüsse a rétegeket, és mehet a sütőbe. 180 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöm (légkeverés nélkül tovább tart.)
Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni, különben szét fog esni.