nlc.hu
Gasztro
Epressüti-recept: csordultig eperrel töltött pite

Epressüti-recept: csordultig eperrel töltött pite

Ennek az epres sütinek a receptje egészen biztosan az idei tavasz és nyár slágere lesz. A csordultig eperrel megtöltött pitének ki tudna ellenállni? Istenien finom, és pillanatok alatt elfogy. Elkészítése csöppet sem bonyolult, mindenképpen megéri a konyhában töltött időt.

Az eperszezon nem múlhat el a nélkül, hogy ezt a sütireceptet ne próbálnád ki. Mennyeien finom, zamatos, az eper nem csupán a pite tetejére kerül, hanem csordultig töltve készül. Kihagyhatatlan klasszikus süteményrecept.

Az epres süti hozzávalói

A pitetésztához

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5-6 ek. jeges víz
  • fél mk. só

Az epres töltelékhez

  • 25 dkg eper
  • 4 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek. kukoricaliszt
  • 1 csomag (10 g) zselatin

Így készül a csordultig eperrel töltött pite

Ahhoz, hogy a pitetészta omlós és lágy lehessen, érdemes éjszakára a hűtőszekrényben hagyni. A tésztához mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót. A vajat lehetőleg villa segítségével keverd a liszthez. A kezed ne érjen hozzá, mert a melegtől a vaj megolvad, és a tészta már nem lesz olyan omlós, morzsás. Öntsd hozzá a jeges vizet, majd gyors mozdulatokkal formáld a tésztát cipóvá. Csavard alufóliába, és pihentesd a hűtőszekrénybe legalább két órát.

A sütőt 200 fokra melegítsd elő. A legfinomabb epres süti tésztáját kivajazott, lisztezett pitesütő tepsibe vagy kerámiatálba egyenletesen igazgasd el úgy, hogy az edény széléig felérjen a tészta. Told a sütőbe és süsd 25 percig. Mielőtt a tésztát kivennéd a sütőből 1 egész tojáshoz keverj 1 evőkanál tejet, és a sütőből kivett forró tésztát alaposan kend meg vele. Told vissza a pitét még 5-10 percre a sütőbe, de legalábbis addig, amíg szép pirosra sül.

Az epres töltelékhez a vizet kezdd el forralni, öntsd hozzá a cukrot, majd a forrást követően add hozzá a kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, majd keverd hozzá a zselatint is. Végül add a töltelékhez az összevágott epret is. Miután langyosra hűlt, töltsd meg vele a kihűlt pitetésztát. Fél órát pihentesd a hűtőszekrényben, majd szeletelve tálald az elkészült epres pitét.

Epres süti recept: csordultig eperrel pit

További epres sütik receptjei az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top