Ha valamit, ezt a hétvégi menüt mindenképpen főzzétek végig! Voltak nagy kedvenceink a tavaszi hétvégi menük között is, de a friss nyári zöldség-gyümölcs választék, és a belőlük készülő ételek verhetetlenek!
Áfonyás-málnás turmix
Hozzávalók:
- 1,5 pohár gyümölcs: áfonya, málna, szeder
- 1/2 pohár kókusztej
- 1 pohár víz
- 1/8 pohár darált zabpehely
Az alapanyagokat egy mély műanyag pohárba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.
Eperkrémleves rebarbarával és karamellizált mandulával
Hozzávalók:
- 30 dkg rebarbara
- 30 dkg eper
- 2 dl tejszín
- 5-6 ek. cukor
- 5 dl víz
A karamellizált mandulához:
- 5 dkg szeletelt mandula
- 1 ek. porcukor
- A rebarbara végeit levágjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk, és a szárát kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük.
- Feltesszük főni a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a rebarbara megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt epret és a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd ha már nem meleg a lábas, hűtőbe tesszük.
- A karamellizált mandulához a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Ha megpirult, rászórunk kb. 1-1,5 evőkanál porcukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, folyamatosan mozgatva, rázogatva a serpenyőt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A hideg levest tányérokba szedjük, és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a karamellizált mandulával.
Fish & chips mentás zöldborsópürével
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg zsenge zöldborsó
- 5 dkg vaj
- 1 dl főzőtejszín
- 6-7 levél friss menta
- 50 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
- só, bors
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 1 kg (hasáb)burgonya
- olaj a sütéshez
A borsót tegyük fel főni enyhén sós vízbe, amikor puha, szűrjük le. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük simára. A halat teljesen olvasszuk ki. Vágjuk nagyobb hasábokra, sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Kínáljunk mellé hagyományos módon készített sült krumplit.
Málnás minitorták
Hozzávalók a tésztához (6 db 8 cm-es tartlethez)
- 120 g liszt
- 55 g vaj
- 25 g cukor
- csipet só
Hozzávalók a túrós töltelékhez
- 235 g tehéntúró
- 25 g cukor
- 1 db tojás
- 4 ek. tejszín
- 4 ek. gríz
- 40-50 szem málna
A liszt szitálásával kezdjük a műveleteket. Ezután hozzáadjuk a sót, cukrot és beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan átgyúrjuk a masszát, majd 25 percre egy fedeles edényben a hűtőben pihentetjük. Ez alatt előkészítjük a sütőformákat. A 25 perc elteltével a lehűlt tésztát 6 egyenlő nagyságú részre szeljük fel, és ezeket a kisebb darabokat belenyomkodjuk a sütőformákba úgy, hogy a közepén egyenletes, lapos fenekű mélyedést alakítunk ki. A formákat 180 fokos sütőbe tesszük, és 10-15 percen át sütjük.
Ezalatt összeállítjuk a túrótölteléket: először krémesítjük a túrót, majd hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojásokat, és végül a kemény habbá felvert tejszínt is. Ezután megmossuk a málnát és lecsepegtetjük. A sütőből kivesszük a formákat, belekanalazzuk a tölteléket és a tetejére ráültetjük a málnaszemeket. Ezután rövid időre újra visszatesszük a sütőbe a formákat, amíg a tészta és a töltelék széle enyhén sárgás-barnás színt vesznek fel. A málnaszemeket egyébként a sütés után is rá lehet tenni a túrós masszával megöltött tésztaformákra – egyesek szerint a friss gyümölcs ízével még finomabb ez a nyalánkság.
Áfonyás csirkesaláta
Hozzávalók:
- 2 bögre vegyes salátakeverék
- 1 bögre friss áfonya
- 2 szál újhagyma, felszeletelve
- 5 dkg kéksajt
- főtt csirkemell
Az öntethez:
- 6 ek. olaj
- 3 ek. fehér borecet
- 2 kk. méz
- 1 kk. mustár
- só, bors
Az öntet hozzávalóit tegyük egy zárható üvegbe, és rázzuk jól össze.
A főtt vagy sült csirkemellet szedjük szét kisebb falatkákra.
Rendezzük egy tálra a salátát, a hagymát, a sajtot, a megmosott áfonyát, és keverjük össze.
Locsoljuk meg az öntettel. Halmozzuk a saláta tetejére a csirkemelldarabkákat.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel