Egyre több önkormányzat tenyészt struccot Magyarországon, vannak olyan települések, ahol közmunkaprogramra kapott forrásból – írja a Magyar Hírlap.
Az utóbbi 5-6 évben ugyanis megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztja az elit.
A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forint támogatást kaptak. A tenyésztést folytatják, mert ez munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak. Egyébként más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést, sőt fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást.
Amit eddig nem tudtál a struccról:
- Magyarországon csaknem 20 éve foglalkoznak strucctenyésztéssel.
- Sokan azért vágtak bele a tenyészésbe, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet.
- A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.
- Combhúsa az igazán értékes falat, ami 30-32 kilót nyom.
- A sztéknek való felsőcomb termelői ára négyezer forint körül mozog, az alsócombból főként pörköltet, gulyáslevest készítenek, ennek termelői ára mintegy kétezer-ötszáz–háromezer forint.