A málna savanykás íze miatt nagyon jól illik szinte minden klasszikus édességhez: a málnás piskótatekercs, a málnás csokitorta és a málnás fánk is isteni finom, de – ahogy lentebb láthatjátok – joghurttorta, sajttorta és profiterol is készülhet málnával. Ha pedig még mindig nem elég a málnából, akkor érdemes készíteni egy kis házi málnaszörpöt és házi málnalekvárt is.
Csokoládés-málnás zebratorta
Hozzávalók 16 szelethez:
A csokoládés tésztához:
- fél csomag sütőpor
- 5 dkg natúr joghurt
- 2 tojás
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 20 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A málnás tésztához:
- 10 dkg málna
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg málnás joghurt
- 2 tojás
- 1,5 dl olaj
- 20 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg sűrű málnalekvár
- 25 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
- málnaszemek a díszítéshez
1. A kakaós tészta hozzávalóit kézi mixerrel simára keverjük. A málnás tésztához a málnát leturmixoljuk, majd a többi hozzávalóval azt is simára keverjük.
2. Mindkét tésztát egy-egy sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kizsírozott, kilisztezett, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába a két színt váltakozva körkörösen belenyomjuk.
3. 180 °C-ra előmelegített sütőben először 20 percig, utána 160 °C-on 30-35 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
4. A mázhoz a tejszínt a csokoládéval gőzfürdő felett felolvasztjuk, majd a málnalekvárt is belekeverjük. Egy lapos tálcára öntve hűtőbe tesszük dermedni, majd tálba szedjük, és habverővel krémesre, kenhetőre habosítjuk. A kihűlt tészta tetejére kenjük. A tetejét tálalás előtt megszórhatjuk friss málnaszemekkel.
Málnás brownie
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 100 g étcsoki
- 50 g tejcsoki
- 100 g cukor (nálam most barna cukor)
- 2 tojás
- 70 g liszt
- 25 g kakaópor
- 100-200 g málna
0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as), sütőpapírral béleljük ki.
1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk.
2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát.
3. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.
Citromos joghurttorta málnával
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 40 dkg görög joghurt
- 3 db tojás
- 8 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 4 dkg búzaliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
A tetejére: 10-15 dkg friss eper/málna
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és kivajazunk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral. Az utóbbihoz hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd a görög joghurtot, a citrom héját és levét, és alaposan összekeverjük. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, majd a masszát a tortaformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni (kicsit össze fog esni, így olyan lesz, mintha pereme lenne). Ha teljesen kihűlt, friss eperrel vagy málnával alaposan megszórva tálaljuk.
Habkönnyű málnatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
A málnás részhez:
- 50 dkg málna
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 3 dkg étkezési keményítő
A krémhez:
- 45 dkg tejföl (1 nagy doboz)
- 12 dkg porcukor
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- kakaópor vagy fahéj a szóráshoz
- málna a díszítéshez
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet. 22 cm-es kivajazott-lisztezett tortakarikába töltjük, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a karikában hagyjuk kihűlni.
2. A málnát a cukorral és a víz felével felforraljuk, a keményítőt a maradék vízzel elkeverjük, majd a málnapépet besűrítjük vele. Még melegen a piskótalapra kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
3. A krémhez a tejfölt sűrű szövésű szövetbe öntjük, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla (kb. 1-2 óra). A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd a lecsepegtetett tejföllel óvatosan összekeverjük.
4. A krémet a kihűlt málnarétegre kenjük, a tetejét fahéjjal vagy kakaóporral meghintjük. Szórhatunk rá friss málnaszemeket is.
Málnás mille-feuille
Hozzávalók kb. 8-10 adaghoz:
- 1 csomag leveles tészta
- szóróliszt
- 40 dkg friss málna
- 1 rúd vanília
- 10 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- A leveles tésztát lisztezett deszkán 1 mm vékonyra és tepsi méretűre nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd a kinyújtott tésztát 20 percig pihentetjük a hűtőben. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütőben. Sütés előtt egy pici vízzel megpermetezzük, és 200 fokon aranybarnára sütjük.
- A kihűlt tésztát először 10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokból 4-5 cm-es hasábokat vágunk.
- A tejszínt a porcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével habbá verjük. Fontos, hogy felhasználás előtt a tejszínt 12 óráig hűtsük, mert így lehet kemény habbá verni. A tejszínt zsákba töltjük. A rétegeket úgy hozzuk létre, hogy minden málnaszem mellé egy adag habot nyomunk.
- Ráhelyezzük a következő réteg tésztát, majd megfordítjuk a “mintát”. A tejszínhab felé málnát, a málna felé tejszínhabot nyomunk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Málnás profiterol
Hozzávalók 30 darabhoz:
- 2 dl víz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 4 tojás
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dl hideg habtejszín
- 20 dkg málna + a díszítéshez
A képviselőfánk-tésztához forraljuk fel a vizet, keverjük bele előbb a vajat, ha ez felolvad, akkor a lisztet. Alaposan keverjük el, 4-5 percig főzzük a csirizszerű masszát. Vegyük le a tűzről, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Habzsákkal sütőpapírra formázzunk kupacokat (30 darab lesz ebből a mennyiségből), és 25-30 perc alatt süssük meg 180 fokra melegített sütőben. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Közben vízgőz felett olvasszuk meg a kockákra tört csokoládét, a tejszínt verjük kemény habbá. Óvatosan, de alaposan keverjük el a kihűlt csokoládéval. Osszuk ketté a krémet, a felébe keverjük bele a feldarabolt málnát. Széles fejű nyomózsákból (hogy a málna átférjen) töltsük meg a krémmel a kihűlt fánkokat. A maradék krémmel kenjük meg őket kívülről. Tegyük hűtőszekrénybe tálalásig, és díszítsük málnaszemekkel.
Málnás-citromos sajttorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
Az alaphoz:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg puha vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2-3 evőkanál víz
A krémhez:
- 60 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg tejföl
- 15 dkg cukor
- 6 tojás
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 15 dkg friss málna + a díszítéshez
1. Az alap hozzávalóit elmorzsoljuk, egy csatos tortaformát körben kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsát a forma alján egyenletesen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, langyosra hűtjük.
2. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojást, a keményítőt, a citrom héját és levét alaposan elkeverjük, de nem habosítjuk. A megsült alapra öntjük, majd beledobáljuk a málnát.
3. Először 170 fokon 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon 30-40 percig, míg “remegős” lesz. Szeletelés előtt néhány órát vagy egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss málnával.
Málnás-joghurtos muffin
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 pohár görög joghurt
- 15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Helyezz sütőpapírkákat a 12 mélyedéses muffinsütőtálba.
- A fagyasztott málnát olvaszd ki, csöpögtesd le. A friss málnát mosd meg, papírtörlővel itasd le a vizet.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a muffin száraz hozzávalóit, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót. Egy másik tálban keverd föl a tojásokat, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd öntsd a száraz keverékhez. Nem kell simára keverni, nem baj, ha kissé csomós marad. A málnát viszont óvatosan keverd a muffin tésztájához, hogy lehetőleg ne törjön össze.
- A tésztával töltsd meg a sütőmélyedéseket, majd told a sütőbe, és süsd a muffint 20-25 percig.
Még több málnás desszert az NLCafén:
- Könnyű nyári édesség: málnás-citromos cupcake
- Csodafinom málnás macaron
- Az 5 legjobb málnás desszert