Gasztro

Állítólag ezek az ország legfinomabb, díjnyertes kakaós csigái

Mutatjuk az ország díjnyertes kakaós csigáit. Bár nem biztos, hogy érdemes azonnal autóba ülni és bejárni értük az országot. A kóstolási teszt nem egészen azt igazolta, amit a legfinomabbnak vélt, díjnyertes kakaós csigáktól remélünk.

Az Egy nap a városban bloggerei felkerekedtek és megkóstolták az ország legfinomabb kakaós csigáit. A Magyar Pékszövetség még márciusban díjazta a legszuperebb kakaós csigát készítő pékségeket.

A legkreatívabb kakaós csiga nem biztos, hogy a legfinomabb is

A versenyben a legkreatívabbnak a sokorópátkai Pedró pékség süteményét találta a szakmai zsűri. Ugyanakkor a kóstolás már nem annyira váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A fehér csokiba mártott narancsszeletek gyorsan kiszáradnak, a marcipándíszeknek különösebben semmilyen íze nem érzékelhető, a pluszban rákent kakaómassza is felejthető, de az égetett cukor már igencsak feldobja a péksütemény ízvilágát, mielőtt eljutunk a kakaós tésztáig. Utóbbival sincs különösebb probléma, de csak egy fokkal finomabb, mint a hagyományos és jóval olcsóbb változata. Talán ezért is szüntette be a pékség máris ennek a csodának az árusítását, a 400 forintot nyilvánvalóan sokallhatták érte a vásárolók.

Ez a legjobb hagyományos módon készült kakaós csiga

A hagyományos módon készített kakaós csigák egyik győztese a püspökladányi Kiscipó Kft. süteménye lett, amit Debrecenben árusítanak 200 forint körüli áron. Sok köze nincs ugyan ahhoz, amit a Pékszövetség alelnöke a minőség legfontosabb fokmérőjeként nevezett meg: “Az igazán jó minőségű kakaós csiga kézzel készül leveles tésztából, szellősen levegős, de nem hullik darabokra, és igazi holland kakaóporral töltik meg.” Igazság szerint egyáltalán nem közelítette meg a zsűri elvárásaiban felsorolt értékeket, mégis díjat nyert a püspökladányi kakaós csiga.

Szóval az ország két legjobb kakaós csigája a kóstolási teszt szerint sajnos annyira azért nem ütős, de szerencsére számtalan olyan pékség nyílt az utóbbi időben kis hazánkban, ahol valóban mennyei péksüteményeket vásárolhatsz. A fentieken túl érdemes kipróbálni a budapesti a’ Table, a Butter Brothers, a Jaques Liszt, a Marmorstein, a Pékműhely, vagy épp a Pipacs pékség kínálatát. Csalódni ezekben biztosan nem fogsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top