A házi meggyszörp tartósítószer nélkül készül, ezért különösen fontos, hogy a szörpösüvegeket tisztára, csíramentesre mosogasd el. Minderre több módszer is létezik. Tökéletesen tisztára mossa az üvegeket a mosogatógép 70 fokos programja, de fazékba állítva és forró vízben 15-20 percen át is könnyedén fertőtleníthetők. A legegyszerűbb módszer, ha az előzőleg alaposan elmosogatott és megszárított üvegeket a mikrohullámú sütőben 2-3 percig melegíted. Ez utóbbi ugyanakkor a kupakok csírátlanítására alkalmatlan.
A zamatos házi meggyszörp hozzávalói
- 1 kg meggy (lecsumázott, kimagozott)
- 50 dkg cukor
- 7 dl víz
- 3 ek. citromlé
Így készül a házi meggyszörp
Miután a meggyet alaposan lemostad, majd lecsumáztad és kimagoztad, öntsd fazékba. Add hozzá a cukrot, és várj egy keveset, amíg kissé enged a gyümölcs a levéből. Ekkor lassú tűzön kezdd el melegíteni, közben időnként kevergesd meg, hogy a cukor mielőbb feloldódhasson a meggyszörp levében.
Öntsd hozzá a vizet és a citromlevet, majd a forrástól számítva kb. 30 percen át főzd. Amikor a meggy teljesen megpuhult, turmixold le a gyümölcsöt, majd szűrőn szűrd át, így nem marad a szörp “darabos”.
Töltsd a még forró meggyszörpöt az üvegekbe, melyeket jól zárj le. Mindenkor csak annyi üveget bonts fel, amennyi egyszerre el is fogy. A különleges meggyszörpöt hígíthatod szódával, ásványvízzel, jégkockákkal, mentalevelekkel, citromkarikával kínálhatod.
További meggy- és szörpreceptek az NLCafén
- Befőzés: így készül a házi cseresznyeszörp
- A kihagyhatatlan házi málnaszörp receptje, amit el kell készítened
- Villámgyors eperszörp főzés nélkül – elronthatatlan recept
- Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni? Szakértőink segítenek a válaszban
Fotó: Pinterest