Márványos sajttorta
Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:
• 200 g darált keksz
• 150 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
• 375 g krémsajt
• 100 g sűrített tej
• 100 g tejföl
• 4-5 evőkanál porcukor
• 1 púpos evőkanál liszt
• 2 tojás
• 100 g étcsokoládé
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre.
3. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet.
4. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos.
5. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
(sütés nélkül)
Hozzávalók 8 db-hoz:
• 150 g darált keksz
• 2 evőkanál kakaópor
• 2 evőkanál porcukor
• 100 ml olvasztott vaj
A krémhez:
• 250 g natúr krémsajt
• 100 g édes habtejszín (cukrászhab)
• 1 kiskanál habfixáló
• 100 g fehér csokoládé
• kb. 3-4 evőkanál porcukor
• 100 g áfonya
• 2 evőkanál víz
• 2 evőkanál cukor
• muffin-sütőforma, papírkosarak
1. A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel.
3. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Feketeerdő sajttorta
(sütés nélkül)
Hozzávalók:
• 200 g darált keksz
• 150 g olvasztott vaj
• 3 evőkanál kakaópor
• 2 evőkanál porcukor
• 3-4 evőkanál meggylekvár
• 375 g natúr krémsajt
• 200 ml habtejszín (édesített cukrászhab)
• 1 csomag habfixáló
• 50 ml víz
• 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
• 1 kiskanál instant zselatin
1. A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe.
2. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral.
3. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni.
4. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére.
5. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.