Gofri vagy waffel?
A gofri és waffel nagyon hasonló, de mégsem ugyanaz. Mindkettő olyan ostyaszerű édesség, ami akkor tökéletes, ha kívül aranybarnára, ropogósra sült, belül pedig puha. Mivel az így kapott édesség bordázata emlékeztetett a méhkasra, így franciául gaufre lett a neve. A waffel németül ostyát jelent, Belgium holland részén pedig wafle. Innen a másik elnevezése.
Állítólag már a 9–10. században sütöttek tésztát vaslapok között, és hamarosan a rácsos minta is megszületett. Németalföldi cukrászok készítették az ősgofrit, akik tésztamaradékot öntöttek két vaslap közé, és így sütötték meg, a vaslapok mintázatának lenyomatába pedig mézet csorgattak. Az így készült ostyaféleséget vallási ünnepeken mozgóárusok kínálták – pont úgy, mint ma. A vaslapok mintázata igen változatos volt: sok esetben bibliai jeleneteket ábrázoltak, de a 16. századra már elterjedt a ma ismert rácsos forma, amit Brueghel híres festménye is megörökített.
Más források szerint a 18. században a liège-i herceg szakácsa készített először ilyen édességet, így a brüsszeli (belgaként ismert) mellett a liège-i a másik legismertebb gofriváltozat. Míg a brüsszeli változatnak vékonyabb, könnyebb tészta az alapja, kevésbé édes és téglalap formájú, addig a liège-i szabálytalan alakú, élesztővel készül, tömörebb kelt tészta, enyhe vaníliás ízzel.
Amerikába az 1964-es New York-i világkiállításon jutott el a brüsszeli waffel, és szinte azonnal népszerű lett. Ott a gofrit (leegyszerűsítve belga) waffle-nek nevezik, és szívesen eszik sült szalonnával és juharsziruppal.
Gofrisütés otthon
Egyszerűen elkészíthető, viszonylag olcsó, millióféleképpen ízesíthető, díszíthető és nagyon-nagyon finom édesség, amiből tökéletes reggeli, vagy egy tartalmas leves után akár desszert is lehet. Csak egy jó gofrisütő kell, és pár dolog, amire érdemes figyelni.
Elkészítésekor tej helyett használhatunk vizet, tejszínt, vagy akár tejfölt is, de mindenképpen ügyeljünk rá, hogy a tészta csomómentes, szinte krémes legyen.
Nem kell túl sok tésztát rakni a sütőbe: fedje el mindenhol a rácsot, de ne legyen túl sok, mert akkor ki fog csorogni hátul vagy oldalt. Érdemes inkább kevesebbről indulni, és fokozatosan növelni az adagot, míg rá nem érzünk az ideális mennyiségre. Ha véletlenül nem fogy el az összes tészta, akkor 1-2 napig eláll hűtőben, és lehet még reggelire, vacsorára is sütni belőle.
A gofri magában is nagyon finom, de gazdagíthatjuk különféle feltétekkel is: eperrel, banánnal, málnával, kivivel, kenhetünk rá lekvárt, csokis mogyorókrémet, vagy akár saját készítésű főzött citromkrémet, pudingot és fagylaltot is kínálhatunk mellé. Díszíthetjük tejszínhabbal és különféle szórócukrokkal, csokidarabkákkal, vagy akár olvasztott csokoládéval, karamellszósszal is.
A gofrisütőt lehet kreatívan is használni, pizzagofrit és brownie-gofrit is süthetünk.
Klasszikus gofri házilag
A waffel tehát élesztős tésztából készül, ez a fajta – nyáron a strandokról is ismert – gofri azonban egy sütőporos kevert tészta.
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 3 db tojás
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg búzaliszt
- 1 citrom reszelt héja
1. A tojásokat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet és a reszelt citromhéjat, és összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és csomómentesre keverjük.
3. Gofrisütőben kisütjük. Friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel megpakolva tálaljuk.
Kakaós gofri
Hozzávalók:
- 1 és 2/3 bögre liszt
- 1/2 kiskanál sütőpor
- ¼ bögre keserű kakaópor
- 1,5 dl író vagy tej
- 1 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 2 tojás, különválasztva
- 50 g csokoládé (ét vagy tej), felaprítva
1. A tojásokat válasszuk külön, és a fehérjét verjük fel kemény habbá.
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaóport.
3. Adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, a tejet vagy az írót és az olvasztott vajat. Keverjük össze.
4. Forgassuk bele a tojások felvert habját. Szórjuk bele a feldarabolt csokoládét.
5. Süssük ki a waffelformában. Így önmagában is finom, kevés porcukorral meghintve. De jól illik hozzá a juharszirup vagy valamilyen pikánsabb lekvár.
Tipp: Írót gyorsan készíthetünk házilag is, ha egy bögre tejbe egy kiskanál ecetet, vagy citromlevet elkeverünk és néhány percig állni hagyjuk.
Waffel házilag
Hozzávalók 6-7 db-hoz:
- 12,5 dkg puha vaj
- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 150 ml tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 2-3 evőkanál (jég)cukor
1. A vajat puhára olvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a cukrot, majd a lisztet és élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk.
2. Langyos helyen pihentetjük 1 órát.
3. 6-7 darabra szedjük, mindegyik adagba belegyúrunk 1 evőkanálnyi jégcukrot és még további negyed óráig pihentetjük.
4. Gofrisütőben megsütjük.
Még több gofrirecept az NLCafén:
- Jobb, mint a strandon: 3 szuper gofrirecept
- A reggelik királya: ez a legfinomabb gofri receptje
- A rosszkedv ellenszere: ropogós, csokoládés gofri