Bill Marler amerikai élelmiszer-biztonsági szakértő az átlagembernél jóval nagyobb tudással és legfőképpen gyakorlati tapasztalattal bír azon a téren, hogy melyek az ételmérgezés és az ételfertőzés szempontjából leginkább kockázatot jelentő élelmiszerek. Elárulta, hogy ő mit nem hajlandó megenni.
Osztriga. Marler állítása szerint az elmúlt öt évben több osztriga okozta ételmérgezéses üggyel volt dolga, mint az azt megelőző húsz évben. Mivel az osztrigát nyersen fogyasztjuk, ráadásul nagyon gyorsan képes megromlani, igaza lehet abban, ha elkerüli.
Előre feldarabolt gyümölcsök, gyümölcssaláták, zöldségek. Marler alapvető hozzáállása az, hogy minél több feldolgozási, előkészítési procedúrán esik át egy élelmiszer, annál nagyobb a fertőződés veszélye. Egyébként ebben is igaza van.
Csírák. Az embernek nem az elsők között jutnak eszébe a különösen egészségesnek tartott csírák, pedig vezető helyen állnak az ételmérgezések kiváltásában. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a magokat a csírázás serkentése érdekében meleg vizes kezelésben részesítik, és ez ideális a baktériumok számára.
Véres steak és nyers tojás. Marler mindig jól átsütve kéri a marhát is, mert 160 °C minimum szükséges ahhoz, hogy a Salmonella vagy az E. coli baktériumok elpusztuljanak. És bár a tojás okozta szalmonellás esetek jelentősen megritkultak az utóbbi évtizedekben, továbbra is érdemes óvatosnak lenni a majonézzel, a nyers tojásos krémekkel, a jégkrémekkel és egyes koktélokkal.
Forrás: dailymail.co.uk