Gasztro

Külföldre mentek a pékek, drágulhat a kenyér

Szakemberhiány sújtja a pékségeket, a szövetség elnöke szerint olyan a helyzet, hogy fontolóra kéne venni az áremelés lehetőségét.

Bajban a hazai pékségek: a betanított és a segédmunkások mellett már a pékekből is hiány van, mert annyian mentek külföldre sütni.

Septe József, a pékszövetség elnöke szerint a szakma élőmunkaigénye nagy, azonban kicsi a jövedelmezősége, ezért az ágazat fennmaradása érdekében fontolóra kell venni a kenyér árának megemelését.

Azt mondta, a sütőiparban 2010 óta nem volt áremelés, mert a pékek nem tudták érvényesíteni a különböző költségek növekedését az árakban.

Az elnök azt is megjegyezte, hogy az országban működő mintegy ezer magyar pékségnek az utóbbi 5-8 évben szembe kell néznie a Magyarországon működő albán pékségek konkurenciájával. Ezek a szövetség szerint a működtetési szabályok “nagyvonalú” kezelésével például a munka- és adóügyi előírások be nem tartásával versenyelőnyhöz jutnak. Jelenleg Magyarországon 500-700 albán pékség működik.

Olvass többet a kenyérről az NLCafén! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top