Eljött a szilva ideje is, jönnek a legjobb szilvás receptek, a szilvalekvártól a szilvás gombócig jöhet minden, amiben van szilva. A hétvége sztárja egyértelműen ez a szilvás lepény, ha kipróbáljátok, újra és újra előkerül majd, egészen az idei utolsó szem szilváig.
Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 80 g hideg vaj
- 1 ek. víz
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek. porcukor
Hozzávalók a tésztára:
- 2 tk. cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 ek. cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott kk. étkezési keményítő
- fél vaníliarúd
- 400 g vörös szilva
Elkészítés
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Még több szilvás recept az NLCafén:
- Itt a szilvaszezon: szilvás receptek minden alkalomra
- Klasszikus finomság: máglyarakás szilvával
- Főzz szilvával!