Túrós-sonkás batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
• 35 dkg liszt
• 18 dkg margarin
• fél tasak sütőpor
• 2 db tojássárga
• tejföl, csipet só
• 1 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez:
• 20 dkg főtt sonka vagy tarja
• 20 dkg tehéntúró
• 5 dkg margarin
• 2 db tojásfehérje
• só
Elkészítése:
A sós, omlós tésztához a lisztet margarinnal, kevés sóval és a sütőporral elmorzsolom. Hozzáadom a két tojássárgát, és egy kis tejföllel könnyű tésztává gyúrom. Cipóba formálom, majd hűvös helyen pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket. A sonkát (tarját) éles késsel apróra vágom. Áttöröm a túrót, elkeverem a margarinnal és a sonkával. Ha szükséges, utána sózok. A tojásfehérjéből kemény habot verek és a töltelékhez forgatom.
A vékonyra nyújtott és négyzetekre vágott tésztán egyformán elosztom a túrós sonkakrémet. Összehajtogatom a tésztát, a batyuk két végét három ujjal lenyomom. Tepsibe sorolom, a felvert tojással megkenem. Előmelegített, 220 fokos sütőbe teszem, és 15-20 perc alatt pirosra sütöm. Ha már szép piros, biztosan át is sült.