nlc.hu
Gasztro
A kihagyhatatlan cseresznyés-mandulás sütemény receptje

A kihagyhatatlan cseresznyés-mandulás sütemény receptje

Klasszikus pitereceptnek is mondható ez a mennyeien finom, cseresznyés sütemény. A töltelék telis-tele ropogós, zamatosan édes gyümölccsel, éppen ezért a tésztából a cukor akár el is hagyható. Laktózmentes változatában a vajat kókuszzsírral helyettesítheted.

Elismerjük, ez a cseresznyés sütemény nem készül el pikk-pakk. Ugyanakkor mégis mindenképpen megéri a befektetett energiát, hiszen mennyeien finom, gyümölccsel gazdagon töltött desszertet varázsolhatsz a recept alapján. Ünnepekre, családi összejövetelekre ideális, és egészen biztosan az utolsó morzsáig elfogy majd.

A cseresznyés-mandulás sütemény hozzávalói

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • fél tk. só

A cseresznyés töltelékhez

  • 60 dkg lecsumázott, kimagozott cseresznye
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 3 dkg szeletelt mandula
  • 2 ek. kukoricaliszt
  • 1 ek. citromlé
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • 1 tojás a kenéshez

Így készül a cseresznyés-mandulás sütemény

Mérd ki a lisztet a tésztához a recept szerint megadott mennyiségben, keverd el benne a sót, add hozzá a cukrot. A hideg vajat lehetőleg villával vagy burgonyanyomóval keverd a liszthez. Morzsás állagot kell kapnod. (Kézzel nem tanácsos hozzáérni, mert a melegtől a vaj megolvad, és másként szívja magába a lisztet, mint hidegen. A nyári gyümölcsös sütemény pedig így elveszítheti omlósságát.) Végül a hideg vizet is töltsd a lisztes-vajas keverékhez, és keverd a tésztát simára lehetőleg továbbra is úgy, hogy kézzel ne érintsd meg. A könnyen gyúrható tésztát oszd kétfelé. Ha szükséges, kevés hideg vízzel lágyíthatod. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőszekrényben legalább másfél órát.

A kihagyhatatlan cseresznyés, mandulás sütemény receptje

Közben készítsd el a klasszikus sütihez a cseresznyés tölteléket. Főzőedénybe töltsd a félbevágott cseresznyét. Add hozzá a cukrot, hagyd állni 15 percet. Öntsd hozzá a vizet, majd lassú tűzön forrásig hevítsd, de legalább addig, hogy a cukor feloldódjon a lében. Töltsd hozzá a citromlevet, a vaníliaaromát és a kevés főzőlében simára kevert kukoricalisztet. A forrásban lévő cseresznyét továbbra is kevergetve sűrítsd a kukoricaliszttel. Vedd le a tűzről, tedd félre.

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

A hűtőből kivett tészta egyik felét egyenletesen simítsd a kivajazott, liszttel megszórt pite- vagy süteményformába úgy, hogy a sütőforma széléig érjen. Töltsd meg a cseresznyével. A tészta másik felét nyújtsd ki, és derelyeszaggatóval vagy késsel vágj belőle ujjnyi széles csíkokat. Rácsozd a cseresznyés sütemény tetejét. Végül a felvert tojással kend meg a rácsokat. Told a sütőbe és süsd 45 percig. Ekkor szórd meg a süteményt a mandulaszeletekkel, és told még vissza 10 percre. A sütőformát hűvös helyre téve érdemes megvárni, amíg a süti teljesen kihűl.

Fahéjas porcukorral meghintve kínáld.

A kihagyhatatlan cseresznyés, mandulás sütemény receptje

További cseresznyés receptet találhatsz az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top