Ha te is azok közé tartozol, akik annyira szeretik a szilvát, hogy minden héten készítenek egy adag szilvás gombócot, és szilvalekvártól roskadozik a kamrapolc, akkor ezt a gyűjteményt imádni fogod!
Fordított szilvatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
A gyümölcshöz:
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 10-15 db szilva
- 1 db vaníliarúd
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. A szilvát megmossuk, magjukat kivesszük, cikkekre vágjuk.
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az szilvadarabokat, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles gyümölcsöt. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 125 g liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg szilva
A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Rumos-szilvás kalácspuding
Hozzávalók:
- a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
- 2 ek. szilvalekvár
- 50 ml rum
- 200 g porcukor
- 400 g (akár száraz) kalács
- fél citrom leve
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 ek. vaníliás cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 400 ml tej
- 6 tojás
- 400 g alma, körte vagy szilva
A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.
A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.
A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)
A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Szilvás-gyömbéres diótorta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
- 175 g liszt
- 110 g cukor
- csipet só
- 2 db tojás
- 175 g vaj
- 6 g (kb. 1 tk.) sütőpor
- 100 g darált dió
- 1 lapos tk. őrölt gyömbér
- 50 dkg kimagozott szilva
Hozzávalók a fahéjas mascarponekrémhez:
- 2 ek. cukor
- 1 lapos tk. őrölt fahéj
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg mascarpone
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a diót, az őrölt gyömbért és a sót. Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.
A szilvából 40 dkg-ot kisebb darabokra vágunk, és lazán a tésztába forgatjuk. A tésztát a tortaformába öntjük. A maradék 10 dkg szilvát felezve a tészta tetején szépen elrendezzük, kissé bele is nyomjuk. Előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük.
Közben elkészítjük a fahéjas mascarponekrémet. A mascarponét egy nagyobb tálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel krémessé keverjük. Végül az őrölt fahéjat is beleforgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
A kész tortát hűlni hagyjuk. Tálaláskor minden szelethez kanalazunk egy evőkanállal a fahéjas mascarponekrémből.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Szilvás krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 ek. őrölt fahéj
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- kevés tej
A krémekhez:
- lásd az elkészítésnél
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot.
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.
A felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.
Szilvás morzsa
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 30 dkg szilva (magozott súly)
- fél teáskanál fahéj
- 1 evőkanál cukor
- fél citrom frissen facsart leve
- 8 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 4 dkg zabpehely finomra darálva
- 8 dkg nádcukor
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Habos szilvás pite
Töltelék:
- 1 csipet só
- 1-2 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg (barna) nádcukor
- 2 evőkanál (vagy zsemlemorzsa) búzadara
- 1-1,2 kg szilva
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db (opcionális) citrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
Teteje:
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál citrom leve
- 3 evőkanál porcukor
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük. A szilvát kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. 20 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük. Megszurkáljuk és ráhalmozzuk a szilvás tölteléket. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd ráhalmozzuk a pitére. 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Krémes szilvás kocka
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
- 6 tojás
- 6 ek. finomliszt
- 6 ek. kristálycukor
- 1 kk. natúr kakaópor
A szilvás töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 2 ek. kristálycukor
- 3 dkg vaj
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 kk. őrölt fahéj
A krémhez:
- 1 cs. vaníliaízű pudingpor (főzni való)
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj/sütőmargarin
- 4 dl tej
- 4 ek. kristálycukor
A díszítésnek:
- reszelt étcsokoládé tetszés szerint
Az előzőleg alaposan megmosott szilvát vágjuk félbe, és magozzuk ki. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.
A piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.
A maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit, hogy szép “cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25 percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a sütőpapírt húzzuk le.
A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva tálaljuk.
Még több szilvás recept az NLCafén:
- Itt a szilvaszezon: szilvás receptek minden alkalomra
- Klasszikus finomság: máglyarakás szilvával
- Főzz szilvával!