Mit tartalmazzon a tízórais doboz?
- Szendvicset: A legjobb, ha házilag sütött zsemle, kifli vagy kenyér adja a szendvics alapját, ha nincs, akkor a boltiból inkább a teljes kiőrlésű kenyeret vagy bagettet használd, de készülhet szendvics akár pitából vagy tortillalapokból is. A vaj mellett sajtkrémet vagy más házi készítésű kencét (avokádókrém, répakrém stb.) is kenhetsz a kenyérre, majd következzen a sovány sonka és sajt, és soha ne maradjon ki a szendvicsből a zöldség (salátalevelek, savanyúság, uborka, paprika – olyan, ami nem csöpög, nem keni össze a ruhát, és nem is áztatja el a szalvétát vagy az uzsonnás dobozt). Ha a gyerekek szeretik az édes-sós ízeket, akkor kerülhet a szendvicsbe akár gyümölcs is: alma, körte, szőlő.
- Müzliszeletet is érdemes elhelyezni a tízórais dobozba, mert ez kiválóan csillapíthatja a gyerekek édesség iránti vágyát, és így legalább egészséges táplálékot fogyasztanak.
- Péksütemény/sütemény: ha szeretsz sütni, készíts a gyerekeknek házilag péksüteményt/süteményt. A túrós táska, a lekváros bukta, a pizzás tekercs, vagy éppen az örök favorit kakaós csiga is sokkal finomabb házilag készítve, és így legalább pontosan tudod, mi került bele, és elkerülheted a felesleges tartósítószereket. Érdemes hétvégén sütni egy nagy adag kekszet is, amiből aztán hétköznapokon szintén tehetsz pár darabot a tízórais dobozba.
- A friss gyümölcs is fontos; nemcsak vitaminokkal látja el a szervezetet, de folyadékkal is, ami nagyban segít a felfrissülésben. A gyümölcsök szintén kiválóak az édességek, csokoládék kiváltására. A banán például kiválóan serkenti az agy működését, de kerülhet az uzsonnás dobozba (megmosott) alma, szemezett szőlő, meghámozott, felszeletelt körte: ahogy a gyerekek szeretik.
- Zöldségeket nemcsak a szendvicsbe, de akár vékony csíkokra vágva is tehetsz a tízórais csomagba, ha egy kis zárható műanyagdobozban még egy kis mártogató is kerül mellé, különösen finom lesz.
- Mindig legyen bekészítve ásványvíz is, a cukros üdítőitalok kiváltságát tartogassuk szülinapokra, ünnepnapokra.
Pitaszendvics
Hozzávalók 2 db-hoz:
- kevés olívaolaj
- 6-8 db koktélparadicsom vagy 2 db paradicsom
- 1/4 (kígyó) uborka
- 4-6 szelet sonka
- 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
- 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
- 2 db pita
- 2 gerezd fokhagyma
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Tortillatekercs
Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:
- 2-3 db tortillalap
- 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
- 10 dkg csirkemellsonka
- 8-10 dkg gouda sajt – szeletelve
- néhány levél jégsaláta
1. A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
2. Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot.
3. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.
Pulykás-almás tekercs
A tortillalapra kenj alapként bármilyen típusú mustárt, amit kedvelnek a gyerekek, sőt akár tehetsz még erre egy vékony réteg majonézt is az íze kedvéért, ha ezt a nyalánkságot szeretik. Mustár és majonéz helyett tökéletesen megteszi a margarin is. Erre szórj vékony csíkokra vágott vagy reszelt cheddar sajtot, majd fektesd rá a pulykamellszeleteket. A legjobb, ha több, kifejezetten vékonyra vágott szelt húscsíkot használsz, mert így könnyebben feltekerhető a tortilla. A pulykára jönnek az almaszeletek, majd végül az egész kompozíció tetejére fektess egy szép salátalevelet. Tekerd fel, és vágd össze kis hengerekre.
Borzas csirkemelles hamburger mustáros joghurttal
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 7-8 dkg csirkemellfilé
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 3 evőkanál natúr kukoricapehely
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál natúr görög joghurt
- 1 teáskanál mustár
- pár csepp citromlé
- 1 darab buci zsemle
- saláta, friss zöldségek ízlés szerint
A csirkemellet csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a kézzel összetördelt kukoricapehely és zsemlemorzsa keverékében. Forró olajban süssük ropogósra a csíkokat. Tegyük félre. A joghurtot keverjük el a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. A félbevágott zsemlére helyezzünk salátát, karikázott zöldségeket, rá a csirkecsíkokat, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel.
Házi müzliszelet
Hozzávalók:
- 6 evőkanál vaj
- 10 dkg (aprított) mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg (sótlan) napraforgómag
- 8 evőkanál méz
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg (durvára aprított) dió
- ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.
Perec házilag
Hozzávalók kb. 8 db-hoz:
A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
- 2 tk. só
- 1 ek. cukor
- 350 ml langyos víz
- 50 g puha vaj
A főzéshez:
- 2 l víz
- 1 csomag szódabikarbóna
A tetejére:
- durva szemű tengeri só
- Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
- A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- A tálba visszatéve tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
- A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk.
- A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
- Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát.
- A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval.
- Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Csokis zsemle
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 300 g BL 80 liszt
- 300 g BL 55 liszt
- 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
- 135 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 110 g kristálycukor
- 50 g puha vaj
- 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
- 2 tk. vaníliakivonat
- 1 ek. méz
- csipetnyi só
- a kenéshez 1 felvert tojás
Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)
Cukkinis-sonkás sós muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt sonka
- 30 dkg salátacukkini
- 2 teáskanál sütőpor
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 35 dkg rétesliszt
- ízlés szerint só
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel. A sütőporral, sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk, és sima tésztát keverünk belőle. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és az alaptésztához keverjük. A sonkát vékonyra felcsíkozzuk, a fokhagymát felaprítjuk, és mindkettőt a tésztához keverjük.
Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A cukkini sok vizet tartalmaz, ezért alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a tésztát!
Erdei gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 7 dkg vaj
- 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 7 dkg darált mandula
A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához. A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt. Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon. 10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert amit az előbb rátettünk, az valószínűleg belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is). Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.
Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.
Pizzás táska
Hozzávalók 4 táskához:
- 275 g hűtött leveles tészta
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 szem paradicsom
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- só, bors
- 2-3 dkg sajt, reszelve
- 5 dkg főtt-füstölt sonka felcsíkozva
- 1 tojás
Készítsük el előző nap a szószt: a felkockázott paradicsomokat keverjük el a sűrített paradicsommal, az aprított fokhagymával, az olajjal, oregánóval, sóval és frissen őrölt borssal. Takarékon forralva főzzük 20 perc alatt sűrűre a szószt. Reggel frissen süssük ki a táskákat: melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tekerjük ki a leveles tésztát, a sütőpapíron vágjuk 8 téglalapra (2 sorban 4-4 darab legyen). Az egyik sor tésztáit kenjük meg paradicsomszósszal (hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet), helyezzünk rá sonkacsíkokat, szórjunk rá reszelt sajtot. A másik sor téglalapra késsel vágjunk csíkokat, itt is hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet. A sütőpapír segítségével hajtsuk a vágott lapokat a töltelékesre, nyomkodjuk össze a széleket. Kenjük meg a táskákat a felvert tojással, és süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.
Diós-csokoládés zabkeksz
Hozzávalók 18 darabhoz:
- 12 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg liszt
- 5 dkg apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé
A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.
Kókuszos zabkeksz házilag
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
- 30 dkg zabpehely
- 30 dkg búzaliszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- kb. 30-35 ml víz
- 5-6 ek. kandírozott narancshéj
A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
Még több tízórai az NLCafén:
- Trendi tízórai: étvágygerjesztő gyerekkaják
- Elképesztő festményekbe csomagolja a gyereke tízóraiját
- Ezeket spájzold be az iskolai tízóraihoz!