Gasztro

Kezdődik a suli: 12 ötlet tízóraira

Vége a nyárnak, kezdődik az iskola, jönnek a hosszú napok edzésekkel, zeneórákkal, házifeladat-írással, kell az energia reggeltől estig a gyerekeknek. Ha az egész napi menüt nem is tudjuk házilag elkészíteni, a tízóraira hozunk néhány jó tippet.

Mit tartalmazzon a tízórais doboz?

  • Szendvicset: A legjobb, ha házilag sütött zsemle, kifli vagy kenyér adja a szendvics alapját, ha nincs, akkor a boltiból inkább a teljes kiőrlésű kenyeret vagy bagettet használd, de készülhet szendvics akár pitából vagy tortillalapokból is. A vaj mellett sajtkrémet vagy más házi készítésű kencét (avokádókrém, répakrém stb.) is kenhetsz a kenyérre, majd következzen a sovány sonka és sajt, és soha ne maradjon ki a szendvicsből a zöldség (salátalevelek, savanyúság, uborka, paprika – olyan, ami nem csöpög, nem keni össze a ruhát, és nem is áztatja el a szalvétát vagy az uzsonnás dobozt). Ha a gyerekek szeretik az édes-sós ízeket, akkor kerülhet a szendvicsbe akár gyümölcs is: alma, körte, szőlő. 
  • Müzliszeletet is érdemes elhelyezni a tízórais dobozba, mert ez kiválóan csillapíthatja a gyerekek édesség iránti vágyát, és így legalább egészséges táplálékot fogyasztanak.
  • Péksütemény/sütemény: ha szeretsz sütni, készíts a gyerekeknek házilag péksüteményt/süteményt. A túrós táska, a lekváros bukta, a pizzás tekercs, vagy éppen az örök favorit kakaós csiga is sokkal finomabb házilag készítve, és így legalább pontosan tudod, mi került bele, és elkerülheted a felesleges tartósítószereket. Érdemes hétvégén sütni egy nagy adag kekszet is, amiből aztán hétköznapokon szintén tehetsz pár darabot a tízórais dobozba.
  • A friss gyümölcs is fontos; nemcsak vitaminokkal látja el a szervezetet, de folyadékkal is, ami nagyban segít a felfrissülésben. A gyümölcsök szintén kiválóak az édességek, csokoládék kiváltására. A banán például kiválóan serkenti az agy működését, de kerülhet az uzsonnás dobozba (megmosott) alma, szemezett szőlő, meghámozott, felszeletelt körte: ahogy a gyerekek szeretik.
  • Zöldségeket nemcsak a szendvicsbe, de akár vékony csíkokra vágva is tehetsz a tízórais csomagba, ha egy kis zárható műanyagdobozban még egy kis mártogató is kerül mellé, különösen finom lesz.
  • Mindig legyen bekészítve ásványvíz is, a cukros üdítőitalok kiváltságát tartogassuk szülinapokra, ünnepnapokra.

Pitaszendvics

Tízórai tippek

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • kevés olívaolaj
  • 6-8 db koktélparadicsom vagy 2 db paradicsom
  • 1/4 (kígyó) uborka
  • 4-6 szelet sonka
  • 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
  • 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
  • 2 db pita
  • 2 gerezd fokhagyma

A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 

A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg. 

Tortillatekercs

Tízórai tippek

Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:

  • 2-3 db tortillalap
  • 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • 10 dkg csirkemellsonka
  • 8-10 dkg gouda sajt – szeletelve
  • néhány levél jégsaláta

1. A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

2. Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot.

3. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.

Pulykás-almás tekercs

 
5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

A tortillalapra kenj alapként bármilyen típusú mustárt, amit kedvelnek a gyerekek, sőt akár tehetsz még erre egy vékony réteg majonézt is az íze kedvéért, ha ezt a nyalánkságot szeretik. Mustár és majonéz helyett tökéletesen megteszi a margarin is. Erre szórj vékony csíkokra vágott vagy reszelt cheddar sajtot, majd fektesd rá a pulykamellszeleteket. A legjobb, ha több, kifejezetten vékonyra vágott szelt húscsíkot használsz, mert így könnyebben feltekerhető a tortilla. A pulykára jönnek az almaszeletek, majd végül az egész kompozíció tetejére fektess egy szép salátalevelet. Tekerd fel, és vágd össze kis hengerekre.

Borzas csirkemelles hamburger mustáros joghurttal

Kezdődik a suli: 12 ötlet tízóraira

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 7-8 dkg csirkemellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt 
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál natúr kukoricapehely
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • 1 evőkanál natúr görög joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • pár csepp citromlé
  • 1 darab buci zsemle
  • saláta, friss zöldségek ízlés szerint

A csirkemellet csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a kézzel összetördelt kukoricapehely és zsemlemorzsa keverékében. Forró olajban süssük ropogósra a csíkokat. Tegyük félre. A joghurtot keverjük el a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. A félbevágott zsemlére helyezzünk salátát, karikázott zöldségeket, rá a csirkecsíkokat, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel.

Házi müzliszelet

Tízórai tippek

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál vaj
  • 10 dkg (aprított) mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg (sótlan) napraforgómag
  • 8 evőkanál méz
  • 30 dkg zabpehely
  • 10 dkg (durvára aprított) dió
  • ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.

Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.

Perec házilag

Tízórai tippek

Hozzávalók kb. 8 db-hoz:

A tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
  • 2 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 350 ml langyos víz
  • 50 g puha vaj

A főzéshez:

  • 2 l víz
  • 1 csomag szódabikarbóna

A tetejére:

  • durva szemű tengeri só
  1. Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
  2. A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  3. A tálba visszatéve tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
  5. A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk.
  6. A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
  7. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát.
  8. A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval.
  10. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

 

Csokis zsemle

Tízórai tippek

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 300 g BL 80 liszt
  • 300 g BL 55 liszt
  • 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
  • 135 ml meleg tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 110 g kristálycukor
  • 50 g puha vaj
  • 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. méz
  • csipetnyi só
  • a kenéshez 1 felvert tojás

Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)

Cukkinis-sonkás sós muffin

Tízórai tippek

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt sonka
  • 30 dkg salátacukkini
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 35 dkg rétesliszt
  • ízlés szerint só

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel. A sütőporral, sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk, és sima tésztát keverünk belőle. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és az alaptésztához keverjük. A sonkát vékonyra felcsíkozzuk, a fokhagymát felaprítjuk, és mindkettőt a tésztához keverjük.

Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A cukkini sok vizet tartalmaz, ezért alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a tésztát!

 

 Erdei gyümölcsös muffin

Tízórai tippek

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 7 dkg darált mandula

A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és  fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához. A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt. Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon. 10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert amit az előbb rátettünk, az valószínűleg belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is). Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.

Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.

 

 Pizzás táska

Kezdődik a suli: 12 ötlet tízóraira

Hozzávalók 4 táskához:

  • 275 g hűtött leveles tészta
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 szem paradicsom
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors
  • 2-3 dkg sajt, reszelve
  • 5 dkg főtt-füstölt sonka felcsíkozva
  • 1 tojás   

Készítsük el előző nap a szószt: a felkockázott paradicsomokat keverjük el a sűrített paradicsommal, az aprított fokhagymával, az olajjal, oregánóval, sóval és frissen őrölt borssal. Takarékon forralva főzzük 20 perc alatt sűrűre a szószt. Reggel frissen süssük ki a táskákat: melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tekerjük ki a leveles tésztát, a sütőpapíron vágjuk 8 téglalapra (2 sorban 4-4 darab legyen). Az egyik sor tésztáit kenjük meg paradicsomszósszal (hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet), helyezzünk rá sonkacsíkokat, szórjunk rá reszelt sajtot. A másik sor téglalapra késsel vágjunk csíkokat, itt is hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet. A sütőpapír segítségével hajtsuk a vágott lapokat a töltelékesre, nyomkodjuk össze a széleket. Kenjük meg a táskákat a felvert tojással, és süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.

 

Diós-csokoládés zabkeksz

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Hozzávalók 18 darabhoz:

  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 5 dkg étcsokoládé

A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 

Kókuszos zabkeksz házilag 

Tízórai tippek

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

  • 30 dkg zabpehely
  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • kb. 30-35 ml víz
  • 5-6 ek. kandírozott narancshéj

A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

 

Még több tízórai az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top