Nagyon vártuk, nagyon szerettük, de lassan le kell mondanunk a rengeteg nyári gyümölcsről és az isteni nyári gyümölcsös édességekről. Pedig volt belőlük bőven: a legjobb epres desszertektől a szuper fagyikon keresztül az isteni barackos édességekig végigvettük az összes nyári gyümölcsöt, így mostanra már csak egy levezető kör maradt, hogy aztán átadjuk magunkat az alma-banán-körte hármasnak.
Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 80 g hideg vaj
- 1 ek. víz
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek. porcukor
Hozzávalók a tésztára:
- 2 tk. cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 ek. cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott kk. étkezési keményítő
- fél vaníliarúd
- 400 g vörös szilva
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Fügés-mandulás süti
Hozzávalók:
- 3 (kisebb) tojás
- 150 g puha vaj
- 80 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 160 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 5-6 db friss füge
- 1-2 ek. szeletelt mandula
1. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
2. A sütőport elkeverjük a lisztben és az egészet a vajas-tojásos keverékhez adjuk.
3. A tésztát kivajazott sütőformába egyengetjük és belenyomkodunk néhány szem félbevágott friss fügét.
4. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, félidőben megszórjuk szeletelt mandulával.
A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.
Joghurttorta friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 ek. barna cukor vagy néhány csepp édesítő
- 1 csipet só
- ½ ek. citromlé
A krémhez:
- 3 dl sovány joghurt
- 2 tojásfehérje
- 1 citrom héja és ½ citrom leve
- 2 lapzselatin (vagy 0,5 dkg zselatin)
- 2-3 ek. méz vagy ízlés szerint édesítőszer
A díszítéshez:
- friss gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, barack)
A sárgáját a barna cukorral (vagy az édesítővel) simára keverjük, a fehérjéket elkezdjük verni, és amikor már habos, hozzáadjuk a csipet sót és a citrom levét, így lehet cukor nélkül jó habot kapni.
Hozzákeverjük a habhoz a sárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Négy kerek lapocskát kenünk belőle, amekkorák a tortácskaformák. 170-180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsülnek.
A krém elkészítéséhez a joghurtot a citrom héjával elkeverjük, a tojásfehérjét a mézzel és a citromlével habbá verjük. A zselatinlapokat hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és felmelegítjük. Langyosra hűtjük, a joghurthoz adjuk, végül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A kerek tortaformát papírcsíkkal kibéleljük, az aljára tesszük a piskótalapot, majd rátöltjük a joghurthabot. Hűtőben dermesztjük, aztán a formából kivéve gyümölccsel díszítjük.
Áfonyás sajttorta
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
- 1 és 1/2 tálnyi porrá zúzott graham keksz
- 6 ek. olvasztott vaj
- 1/4 tál cukor
Az áfonyás szószhoz:
- 2 tál friss áfonya
- 3 ek. cukor
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. forró víz
A krémhez:
- 680 g krémsajt
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tejföl
- 1/2 ek. vaníliakivonat
- 3 tojás
- 170 fokra melegítsd elő a sütőt.
- A porrá zúzott kekszet keverd össze a vajjal és a cukorral. Tedd tepsibe, nyomkodd el villával, majd 8-10 percig süsd.
- Az áfonyát rottyantsd össze közepes lángon a cukorral. Keverd össze a kukoricakeményítőt a citromlével és a forró vízzel, majd add az áfonyához. Vedd le a tűzről.
- Az áfonyás keveréket válaszd két részre: az egyik legyen darabos, a másik folyékony.
- Keverd simára a krémsajtot robotgéppel, majd add hozzá a hozzávalókat. A tojásokat egyenként verd fel benne.
- A darabos áfonyát keverd a krémbe, majd oszlasd el a tésztán. A maradék áfonyás szósszal készíts márványszerű mintát a krém tetejére.
- 55-65 percig süsd, majd hagyd dermedni 1 éjszakára.
- Tálald tejszínhabbal és friss áfonyával.
Kakaós piskótatekercs málnával
Hozzávalók a piskótához:
- 120 g (kristály) cukor
- 6 közepes méretű tojás
- 12 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tej
- 1 tojássárgája
- 3 dl habtejszín
- 50 g étkezési keményítő
- 300 g málna
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat. Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot.
Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet is: A tejből, keményítőből, tojásból és a vanília rúdból pudingot készítünk. A tej 20 %-ába, habverővel, belekeverjük a keményítőt, a tojást és hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét. A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát és visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűsödésig keverjük.
A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös. 30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot. A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk. A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz.
A kihűlt piskótalapot kitekerjük és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet, megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük, próbáljuk minél szorosabban tekerni. A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük.
A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.
Málnás túrókrémtorta
Hozzávalók:
- 12,5 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl édesített cukrászhab
- 1 kk. habfixáló
- 4-5 ek. porcukor
- kb. 16 babapiskóta
- kevés tej az áztatáshoz
- 2 maroknyi málna
Egy hosszúkás püspökkenyérforma alját vonjuk be folpackkal.
Keverjük össze a túrót a mascarponéval, majd a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá a cukrászhabot. Forgassuk össze a kétféle krémet!
Töltsük a krémet a kibélelt formába, szórjuk rá a málnaszemeket, majd fektessük rá, szorosan egymás mellé, a tejben megforgatott babapiskótákat.
Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tálaláskor fordítsuk a feje tetejére, hogy a babapiskóta legyen alul.
Bögrés grízes friss gyümölccsel
Hozzávalók:
- 3/4 bögre (kristály) cukor
- ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
- 1 bögre búzadara
- 1-2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 kocka (10 dkg) vaj
- fél bögre tej
- 3 tojás
- 1,5 bögre 20%-os tejföl
- 1 púpos bögre finomliszt
1 bögre 2,5 dl
1. A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől.
2. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat.
5. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt.
6. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc.
7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner konyha bloggere készítette.
Citromos tiramisu
Hozzávalók:
- 450 g tejföl
- 1 dl tej
- 3 db citrom
- 2,5 dl habtejszín
- 110 g porcukor
- 250 g babapiskóta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez:
- 1 db citrom
- néhány levél menta
A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat.
Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk. A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük.
A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.
Még több nyári édesség az NLCafén:
- 3 csábító sütés nélküli nyári édesség
- Isteni nyári édesség: túrókrém barackkal
- Könnyű nyári édesség: eperkrémes lime-torta