Itt az ősz, azaz az almáspiteszezon, amikor a sárguló falevelek látványát forró süteménnyel és gyümölcsteával a kezünkben élvezhetjük! A nagyi specialitását azonban feldobhatjuk, ha a hagyományos pite helyett egy kekszbe zárjuk az ízt!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 2 ek. sózatlan vaj
- 2 nagyobb alma meghámozva és felkockázva
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 ek. pitefűszer (fahéj, szerecsendió)
A kekszhez:
- 2 csésze finomliszt
- 1/3 csésze kristálycukor
- 2 és fél tk. sütőpor
- 1/4 tk. só
- 3/4 csésze iró
- 1 tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
- 1. Először készítsük el a tölteléket: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk meg benne az almakockákat úgy 10 perc alatt.
- 2. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, főzzük még 2-3 percig, majd hagyjuk kihűlni!
- 3. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot.
- 4. Helyezzünk egy adag tésztát egy sütőpapírra, halmozzunk rá tölteléket, majd fedjük le egy ugyanakkora tésztával.
- 5. Előmelegített sütőben 20 percig süssük!