Baconbe tekert datolya mandulával töltve
Hozzávalók:
- 20 szem magozott datolya
- 20 szem egész mandula
- kb. 10 dkg szeletelt bacon
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk egy tepsit / sütőtálat.
2. A bacont kisebb darabokra vágjuk (egy szeletet kb. harmadolunk).
3. Mandulát teszünk a datolya magjának helyére, majd a töltött datolyát betekerjük egy kisebb darab baconbe. Sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Körtés-juhtúrós csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 8 dkg juhtúró
- 2 ek. vaj
- 3 dl tejszín
- só
- 2-3 körte
- kb. 5 dkg sótlan pirított mogyoró
- rizs – a tálaláshoz
1. A csirkemellfilét megtisztítjuk, sózzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk.
2. A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk, és közepes lángon megsütjük rajta a besózott csirkét. Ráöntjük a tejszínt és összeforraljuk, majd hozzáadjuk a juhtúrót és a körtét, és fedő alatt közepes, vagy annál kisebb lángon kb. 15 percig főzzük. Főtt rizzsel és pirított mogyoróval megszórva tálaljuk.
Szilvás-fahéjas morzsasüti
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 10 dkg hideg vaj
- 12 dkg + 1 evőkanál cukor
- 20 dkg liszt
- 1 mk. őrölt fahéj
1. A szilvát megmossuk, magját eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy evőkanál cukorban elkeverjük a fahéjat, és megszórjuk vele a feldarabolt szilvát.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és előkészítünk egy nagyobb, vagy több kisebb sütőformát.
3. A hideg vajat felkockázzuk, és összemorzsoljuk a liszttel és a 12 dkg cukorral.
4. A fahéjas-cukros gyümölcsöt a sütőtál(ak)ba tesszük, és rászórjuk a morzsát. Sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a morzsa kissé megpirul.
Még több hétvégi menü az NLCafén:
- Zöldség-gyümölcs Kánaán a hétvégi menüben
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Gyerekbarát hétvégi menü az iskolakezdésre