Hozzávalók
- 1 ek. olívaolaj
- ½ vöröshagyma, finomra vagdosva
- 1 finomra vagdosott, kimagozott jalapeno paprika
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 3 újhagyma, vékonyra szeletelve
- Só és frissen őrölt fekete bors
- 1 ½ bögre főtt csirkemell, apróra vagdosva
- 1 bögre reszelt cheddar sajt
- 120 gr felkockázott krémsajt
- 1 öntetnyi csípős szósz
- 1 tojás
- liszt, a nyújtáshoz
- 425 gr fagyasztott kész omlóstészta
- 1 ek. csilipor
A csili-zöldcitrom mártogatós szószhoz
- 1 bögre görög joghurt
- 1 ek. (chipotle) csilikrém
- 1 zöld citrom leve és reszelt héja
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit/sütőlapot sütő spray-jel előkészítünk (vagy kivajazunk).
Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajt, majd közepes tűzön melegítjük. Amikor az olaj felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenót, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul, azaz kb. 3 percig. Sóval és borssal ízesítjük.
Egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagyma-keveréket és a csípős szószt.
Egy kisebb előkészítő edényben felverjük a tojást. Félretesszük. A munkafelületre lisztet szórunk a nyújtáshoz.
A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméteres kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. Mindegyik kör közepére egy púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. Az empanada tetejét kézzel finoman megnyomkodjuk, hogy a levegő teljesen eltávozzon belőle. A széleket egy villa fokával lezárjuk és a tetejét tojással megkenjük, végül a tetejére csiliport szórunk. Körülbelül 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Az empanadákat a csili-zöldcitrom szósszal szolgáljuk fel.
A csili-zöldcitrom mártogatós szósz elkészítése:
A joghurtot, a csilikrémet, a zöld citrom levét és lereszelt héját egy előkészítő edényben összekeverjük.