Nagyi almás pitéje
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g cukor
- 2 púpozott ek. tejföl
- 250 g vaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- 400 g finomliszt
a töltelékhez:
- 80 g cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 kg alma
A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi libák bloggere készítette.
Mini almapalacsinta
Hozzávalók:
- 3 alma
- 2 tojás
- 1 ek. porcukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 2-3 ek. zabpehelyliszt
- 1 ek. kókuszolaj
- olaj a sütéshez
A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.
Klasszikus almás pite
Pitetészta alaprecept:
- 30 dkg liszt (Én 22 dkg finomlisztet és 8 dkg zablisztet/rozslisztet szoktam használni.)
- 12 dkg cukor (lehet barna vagy porcukor is)
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 /3 csomag sütőpor
- 12,5 dkg vaj
Almás pitetöltelék:
- 5 nagyobb alma
- barna cukor vagy méz
- fél citrom
- őrölt fahéj és szerecsendió
A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. Tudom, hogy sokan – a gyorsaság miatt – szeretik géppel készíteni a tésztát, de ha van időnk, érdemes kézzel gyúrni. Megadja azt az érzést, amitől olyan jó sütni, másrészt érezzük, ahogyan a liszt veszi fel a vajat és a tojást. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábosban melegíteni kezdjük. Mehet bele a cukor vagy a méz (mindenki annyit tegyen bele, amit még elbír “édességben”), aztán a fél citrom kifacsart leve, és – szintén ízlés szerint – a fűszerek is. Az alma akkor jó, ha elfőtt a leve. Étkezési keményítővel, grízzel vagy liszttel is lehet sűríteni, de ennél a tölteléknél nekem nem volt rá szükségem. Viszont a töltelék csak akkor jó, ha sűrű, különben “eláztatjuk” a pite alját.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát. Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget. Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék! A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. Az almáspitét mézes vízzel megkenem, 4-5 perccel azelőtt, hogy kikapnám a sütőből.
Almás-diós morzsasüti
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 17 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 ek. tejföl
- 10 dkg vaj
Töltelék:
- 2 ek. cukor
- csipet fahéj
- 2-4 dkg (aprított) dió
- 3-4 alma (30 dkg almakocka)
- 1 ek. margarin
- 2 ek. búzadara
Az almakockákat a vajon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.
Almás-szőlős leveles cukorkák
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
• 1 csomag kész leveles tészta
• 2 alma (golden)
• 1 kis fürt szőlő (sárga muskotály)
• ½ citrom frissen facsart leve
• kakukkfűlevélkék
• 2 ek. kristálycukor
• ½ rúd vanília magocskái
• 1 ek. porcukor
Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, a gyümölcshúst apró kockára vágjuk.
2. A cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az almakockákat, a citromlevet, a vanília magokat és a lecsípkedett kakukkfű levélkéket, majd az egészet nagy lángon 5 percig főzzük, és kihűtjük.
3. A leveles tésztát kiterítjük, és 15 db négyzetre vágjuk. Minden lapocskára egy-egy teáskanálnyi vaníliás-kakukkfüves sült almát, valamint 3-4 szem szőlőt rakunk, a lapokat feltekerjük, és cukorka alakúra formázzuk.
4. A csomagocskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Fordított almatorta
Hozzávalók a fordított almatorta tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
Az almához:
- 15 dkg kristály cukor
- 5 dkg vaj
- 3 savanykás alma
- 1 vaníliarúd
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
Zabpelyhes-almás muffin
Hozzávalók:
- 4-5 zöld alma
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 pohár tejföl
- 10 dkg zabpehely
- 2 tojás
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg olvasztott vaj
- nyírfacukor vagy méz
- fahéj
Az alma kivételével keverd össze a hozzávalókat. Mosd meg, majd vágd apró szeletekre az almát. Keverd össze a tésztával, és adagold ki a sütőformákba. 180–200°C-on kb. 20 perc alatt elkészül a finom desszert.
Diós-karamelles almatorta
Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
• 2 alma
• 50 g dióbél
• ½ citrom frissen facsart leve
• 100 g porcukor
• 3 tojás
• 150 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• ½ tk. szódabikarbóna
• 1 tk. őrölt fahéj
• 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
• csipetnyi só
A tetejére:
• 200 ml hideg tejszín
• 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
• 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy
Elkészítés:
1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.
3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.
4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.
5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Még több almás édesség az NLCafén:
- 3 almás süti, amelyek nélkül nem múlhat el a hétvége
- Mi legyen a mai édesség? Bundás alma
- Gyönyörű édesség: így készül a mennyei almarózsatorta