Az ősz slágere mindig is az almás pite volt, és ezen nem is nagyon érdemes változtatni: a meleg, almás-fahéjas íz szinte olyan melengető, mint a nagyi vasárnapi ölelése! Csavarni persze azért lehet rajta, például úgy, hogy ilyen tündéri üvegcsékbe rejtett mini piték készüljenek belőle!
Hozzávalók:
• 4 evőkanál sózatlan vaj
• 2 nagy alma meghámozva és kockákra vágva
• 1/2 csésze barna cukor
• 3 evőkanál finomliszt
• 2 teáskanál fahéj
• 1/2 teáskanál gyömbér
• 1/2 teáskanál szegfűszeg
• 1 rúd vanília
• 1 tojás
• előre elkészített leveles tészta
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és úgy öt perc alatt főzzük benne puhára az almakockákat!
2. Adjuk hozzá a cukrot, lisztet és a fűszereket, és további 5 percig főzzük a keveréket!
3. Lisztes deszkán nyújtsuk vékonyra az előre megvásárolt leveles tésztát. Vágjunk belőle akkora köröket, amelyek illeszkednek majd befőttesüvegcséinkbe.
4. A kis tésztakarikákat tömködjük az üvegcsékbe, halmozzunk rá néhány kanállal az almás keverékből, majd egy újabb tésztakarikával fedjük le az üvegek tetejét úgy, hogy a betömködött tészták összeérjenek az üveg belső részén!
5. Kenjük meg a piték tetejét tojássárgájával, és nagyjából 20-25 perc alatt süssük őket aranybarnára előmelegített sütőben! (Fogyasztás előtt hagyjuk őket hűlni, minimum 10 percig.)