A feltéttől lesz különleges a pizza, de a tészta az, ami az egésznek a lelkét adja. Ezért mindig nagy gonddal gyúrd meg a tésztát, amikor pizzasütésre adod a fejed, és ne elégedj meg a közepes vagy gyenge minőségű alapanyagokkal ebben a kérdésben (itt megtalálod, hogyan készül a jó tészta). Ha megvan a tökéletes alap, akkor jöhet a rávaló is a következő receptek szerint!
Grillezett pizza cseresznyével, kecskesajttal és rukkolával
A cseresznye miatt ez kifejezetten szezonális pizza, de mivel az íze nagyon különleges, érdemes elraktározni májusra a receptjét. A másik specialitása, hogy grillrácson készül, ezért tavasz végi kerti partikra meglepetésfogásnak ajánljuk! Szerencsére semmi nagy bonyodalom nincs az elkészítése körül – pár perc alatt megsül –, az alapanyagai pedig könnyen beszerezhetők!
Hozzávalók
• 25 dkg pizzatészta
• 1 kanál extra szűz olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma összezúzva
• 1 marék cseresznye megmosva és kimagozva
• 10 dkg kecskesajt apróra morzsolva
• fél pohár balzsamecet
• 1 evőkanál méz
• só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Melegítsd fel a grillrácsot közepesen forróra.
Keverd össze a balzsamecetet, mézet és egy csipet sót egy kisebb edényben. Forrald fel, majd kisebb lángon hagyd fent a tűzön addig, amíg sziruposra sűrűsödik.
Egy másik lábosban melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az összezúzott fokhagymát.
Nyújtsd ki a pizzatésztát lisztel megszórt deszkán, és formáld olyan alakúra, amilyenre tetszik – lehet kerek vagy hosszúkás, ovális is.
Locsold meg a pizzatésztát a fokhagymás olajjal.
Kend meg olajjal a grillrácsot, hogy ne ragadjon rá a tészta, majd tedd rá az olajos felével lefelé a pizzatésztát, a tészta felső felét pedig kend be a maradék fokhagymás olajjal. Grillezd a tésztát 2-3 percig, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is grillezd ugyanennyi ideig.
Tedd rá a sajtot, majd a cseresznyét a pizzára, és grillezd még további 2-3 percig. Ezután rakd rá a rukkolát, majd sózd és borsozd meg. Kész.
Ui: Tudtad, hogy a rukkolát magyarul borsmustárnak hívják?
Mézes-hagymás pizza fetával és fekete ribizlivel
Ez a kombináció igazi meglepetés lesz majd, ha belekóstolsz. Első ránézésre talán furcsának hat a hagyma, a méz és a ribizli együtt, de garantáljuk, hogy fantasztikus az összhatásuk, és bezsongítják az ízlelőbimbóidat! A legjobb friss gyümölccsel készíteni, de mirelit ribizlivel is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
• 1 teáskanál olívaolaj
• vékony szeletekre felkarikázott vöröshagyma (1-2 fej)
• só
• 2 evőkanál méz
• 10 dkg ricotta
• 10 dkg feta
• egy nagy marék fekete ribizli
• pár darab fiatal rukkolahajtás
Elkészítés
Melegítsd fel 400 fokosra a sütőt. Vegyél elő egy tepsit vagy serpenyőt, tegyél bele sütőpapírt, és egyengesd el rajta a pizzatésztát. Ha kész, tedd félre.
Melegítsd fel az olívaolajat egy kisebb lábosban közepesen forróra. Tedd bele a hagymakarikákat, finoman sózd meg, majd süsd 1-2 percig.
Öntsd a hagymára a mézet, karamellizáld össze. Tedd félre, ha kész.
Gyúrd össze gombócba a rukkolát, a fetát és a ricottát, majd egyenletesen terítsd el a pizzatésztán. Tedd a tetejére ezután a karamellizált hagymát, majd szórd rá a fekete ribizlit is.
Tedd a sütőbe a pizzát és süsd 10 percig, amíg a tészta kissé megpirul, és a sajt szépen megolvad. Ha kész, vedd ki és szórj a tetejére rukkolát.
Még több pizza az NLCafén
- Hogyan kell igazi olasz pizzatésztát gyúrni?
- Kiderült a jó pizzatészta titka: nagy zabálás Velencében
- Íme a tökéletes pizzatészta és ami a pizzán túl lehet belőle
- Lusta pizzatészta: 10 perc alatt bögrésen