nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü halrajongóknak

Hétvégi menü halrajongóknak

Tonhalkrém és lazac a két főszereplő e heti hétvégi menünkben, melyet azok is bátran kipróbálhatnak, akik egyébként ritkán esznek halas ételeket. Friss, üde, mediterrán ízekkel kombináltuk őket, és a menüt egy isteni finom körtés lepénnyel zártuk.

 Szárított paradicsomos tonhalkrémes crostini

Hétvégi menü halrajongóknak

Hozzávalók:

  • 1 tonhalkonzerv (kb. 150 g)
  • 50 g vaj
  • 5 dkg szárított paradicsom
  • 5 dkg natúr krémsajt
  • só, bors
  • 2 nagy bagett
  • kevés olívaolaj

A tonhalkonzervet lecsepegtetjük, és villával szétnyomkodjuk. A puha vajat és a krémsajtot hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük, majd a szárított paradicsom felét felaprítjuk, és azt is hozzákeverjük. A bagetteket felszeleteljük, és kevés olívaolajjal meglocsolt serpenyőben megpirítjuk. Megkenjük a kis bagettszeleteket a tonhalkrémmel és a maradék szárított paradicsomot feldarabolva a tetejükre tesszük.

 

 Zöldfűszeres lazac koktélparadicsommal

Hétvégi menü halrajongóknak

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg lazacfilé
  • só, bors
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • 1 tk. szárított majoranna
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • fél kg. koktélparadicsom
  • kevés olívaolaj
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

Összekeverjük a szárított fűszereket a zsemlemorzsával, és előkészítjük a lazacot. Sózzuk, borsozzuk a kisebb darabokra vágott lazacot, és megszórjuk a fűszeres zsemlemorzsával. Olívaolajjal meglocsolt tűzálló tálba helyezzük, és 220 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Közben a koktélparadicsomokat félbevágjuk, és serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megsütjük. A kész lazacot a sült koktélparadicsomokkal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.

Körtés lepény

Hétvégi menü halrajongóknak

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 220 g búzaliszt
  • 170 g hideg vaj
  • 2 ek. cukor
  • 3-4 ek. hideg víz

A töltelékhez:

  • 3-4 nagyobb körte
  • 2 ek. búzadara / zsemlemorzsa / darált háztartási keksz
  • ízlés szerint 1 ek. cukorban elkevert 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tojás a lekenéshez

A tésztához a vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, vagy két sütőtálat. A körtéket meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és az előkészített sütőpapíros tepsibe simítjuk. Megszórjuk búzadarával (azért, hogy ha a gyümölcs levet ereszt, ne áztassa el a tésztát), majd sűrűn kirakjuk a körteszeletekkel, úgy, hogy a széleken peremet hagyunk, amit aztán ráhajtunk a körtére. Ízlés szerint megszórhatjuk a körtét fahéjas cukorral. A tésztát lekenjük egy tojással, majd sütőbe toljuk, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Még több hétvégi menü az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top