Nem a dél-olaszországi napsütés az, ami az igazi pluszt adja az eredeti nápolyi pizzához, hanem a különleges liszt, amiből a tésztát gyúrják! Ennyi a titok nyitja. Sok háziasszony megelégszik a hétköznapi kenyérliszttel, amikor pizzatészta készítésébe fog, a profibbak pedig megpróbálkoznak a fogóliszttel vagy más lisztek különféle arányú összekeverésével (például gyakori a 2 rész fehérliszt-3 rész finomliszt összetételű mix), de a tökéletes, autentikus olasz pizzához nem ezek, hanem a 00-ás típusú búzaliszt kell. Ez külsőre, szemcseméretre és korpatartalomra nézve nagyon hasonlít az általánosan elterjedt finom liszthez, viszont a búza, amiből készül speciális beltartalmi értékű.
Ez a különleges minőségű alapanyag teszi lehetővé, hogy a kelesztés hiba nélkül végbe menjen, valamint azt is, hogy könnyen én jól nyújtható legyen a tészta kézzel is. Ez utóbbi a pizzáknál elengedhetetlen, hiszen nem szabad a tésztát sodrófával nyújtani, mert ez keménnyé és sűrűvé teszi a tésztát, márpedig annak könnyűnek és lazának kell lennie ideális esetben. Nem véletlen, hogy a profik a levegőbe dobálva és pörgetve nyújtják ki a tésztát – ettől lesz ugyanis tökéletese egyenletes vastagságú és állagú a matéria. Azt persze nem várható el senkitől, hogy mesterszakács módjára zsonglőrködjön a tésztával, ehelyett az is tökéletesen megteszi, ha az asztalon késszel nyújtogatjuk ki korong alakúra.
Még több pizza az NLCafén
- Hogyan kell igazi olasz pizzatésztát gyúrni?
- Kiderült a jó pizzatészta titka: nagy zabálás Velencében
- Íme a tökéletes pizzatészta és ami a pizzán túl lehet belőle
- Lusta pizzatészta: 10 perc alatt bögrésen