Sütés előtt válassz megfelelő sütőtököt
A sütés egyik titka, hogy a sütőtök ép, egészséges és kellően érett legyen. Ha a sütőtök héja szép narancssárga, és sérülések, penészfoltok sem láthatók a felületen, akkor szinte biztos lehetsz abban, hogy az íze is megfelelően édes. Mielőtt a kosárba tennéd, pillants rá a szárra is. Ha a szár vagy annak helyét is frissnek látod, a sikeres sütés első lépését máris megtetted.
Így süsd meg a sütőtököt
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A sütőtökök alaposan mosd meg, töröld szárazra. Vágd félbe, majd felezd tovább a darabokat a kívánt méretre. Két félben is hagyhatod, ha úgy szimpatikus. Vájd ki a magokat, és helyezd a sütőtökdarabokat sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Told a forró sütőbe, és süsd a sütőtököt a mérettől függően legalább másfél-két órán keresztül. Ha úgy látod, túlságosan pirulna a teteje, fedd le alufóliával. Amikor a tök már puhának tűnik, emeld a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és süsd pirosra. Akkor készült el, ha kissé “összerogyott”, mert kisült belőle a fölösleges nedvesség, de még nem száradt ki. Az elkészült sütőtököt langyosan vagy teljesen kihűlve fogyaszd. Néhány napig hűtőszekrényben tárolhatod.
Olvass még sütőtökös recepteket az NLCafén
- Az legjobb sütőtök recept, amit mindenképpen ki kell próbálni
- Íme a kihagyhatatlan narancsos-gyömbéres sütőtöktorta
- Mit készíthetsz sütőtökből? Íme 3 tökéletes recept
- Őszi kedvenceink: így süss gesztenyét és sütőtököt
Fotó: Pinterest