A nyári gyümölcsös piték is nagyon finomak, és az amerikai almás pitéből sem marad soha egy morzsa sem, de az igazi, a verhetetlen, mégis csak a mamiféle almás pite.
Nagymama almás pitéje
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g cukor
- 2 púpozott ek. tejföl
- 250 g vaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- 400 g finomliszt
a töltelékhez:
- 80 g cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 kg alma
Elkészítés
A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.
Még több piterecept az NLC-n:
- Körtés pite – az édes vacsora
- Így készül az amerikai pite
- Guszta és kreatív tippek pitedíszítésre